Stroški storitev, dela in število zaposlenih v ZR

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
helenasch
Novinec
Novinec

Stroški storitev, dela in število zaposlenih v ZR

Odgovor Napisal/-a helenasch »

Pri pisanju svoje dizertacije uporabljam podatke iz zaključnih računov slovenskih podjetij (AJPES, za zaščito podatkov je poskrbljeno), in rada bi preverila, ali določene računovodske kategorije pravilno razumem, zato se za pomoč obračam na vas. Že večkrat sem prebrala SRS, pa sem še vedno v dvomih :roll:.

1. Ali je povprečno število zaposlenih (oznaka aop92 v mojih podatkih) izračunano samo na podlagi redno zaposlenih delavcev? Ali vljučuje mogoče tudi katero izmed naslednjih kategorij: zaposleni za določen čas, delo preko študentskega servisa?

2. Po mojem razumevanju vključujejo stroški dela (aop64) samo stroške dela, povezane z redno zaposlenimi delavci, za vse ostale kategorije (za določen čas, preko študentskega servisa, ?) so stroški zajeti med stroški storitev (aop63). Ali je to pravilno?

3. Če ima recimo podjetje A prostore, opremo, stroje v poslovnem najemu (leasingu) od podjetja B, potem se to ne pojavi med neopredmetenimi osnovnimi sredstvi podjetja A, pac pa gredo stroški najema med stroške storitev (so pa zajeta v neopredmetenih osnovnih sredstvih podjetja B). Ali je to pravilno? Pri finančnem najemu pa je to zajeto pri podjetju A?

4. Pa še dve bolj "lovski" vprašanji po vašem mnenju oziroma poznavanju zadev:
a. Ali se veliko podjetij odloča za poslovni najem strojev, opreme etc.?
b. Kako razširjeno je delo preko študentskega servisa? Če ima npr. podjetje 100 delavcev v nekem obdobju, koliko od teh bi jih bilo redno zaposlenih, koliko za določen čas in koliko preko študentskega servisa?
Vem, da je tole težko poenostaviti in posploševati, zanima me samo vaše mnenje :).

Za vašo pomoč se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem :) .
Zadnjič spremenil helenasch, dne 09 Maj 2005, 15:35, skupaj popravljeno 1 krat.
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Bom poskusila čimbolj na kratko
Ad 1/ V AOP 092 so zajeti vsi zaposleni v skladu za zakonom o delovnih razmerjih, ne glede na to ali so za določen ali za nedoločen čas (podatki so izračunani glede na število ur dela)

Ad 2/ Stroški dela zajemajo plače delavcev za določen in nedoločen čas, stroški pogodb o delu, avtorskih honorarjev, študenskega dela... so pa prikazani pod stroški storitev.

Ad 3/ V kolikor gre za operativni (poslovni najem) so sredstva zajeta samo med stroški, v kolikor pa gre za finančni najem (leasing) pa so sredstva zajeta v opredmetenih ali neopredmetenih sredstvih podjetja.

Ad 4/ Kolikor je meni znano se predvsem podjetja, ki so v tuji lasti odločajo za poslovni najem tako prostorov kot opreme, verjetno iz razloga, ker lahko hitro zbrišejo. Kar pa se študentskega dela tiče, pa vam ne bi znala odgovoriti, predvidevam pa, da ga je zaradi nove zakonodaje veliko manj kot v preteklosti. Pa še nekaj, ko govorimo o zaposlenih, so to vedno zaposleni na podlagi Zakona o delovnih razmerjih in ni pomembno ali so zaposleni za določen ali nedoločen čas.
vikak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vikak »

:palca:

Sploh mi ni treba nič dodat.
lila
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lila »

Strinjam se z odgovori.
Ali veste kakšnega smeška ste uporabili, oziroma kaj vam kaže ??? :szardi:
lila
helenasch
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a helenasch »

[quote="lila"]Strinjam se z odgovori.
Ali veste kakšnega smeška ste uporabili, oziroma kaj vam kaže ??? :szardi:[/quote

Lila, jaz včasih kakšnega smeška interpretiram po svoje, in se mi je pač zdel primeren. Sem pa sedaj popravila, da ne bo nesporazumov :wink: .

Bana (in ostali), najlepša hvala za odgovore :) . Tale forum je res super :) .
Odgovori