obračun regresa
Moderator: Mirko Zbačnik
obračun regresa
Pravkar sem knjižila regres in sem opazila, da mi je letos program obračunal davčno olajšavo, lani pa ne. Kaj je prav?
-
irenca
-
irenca
Jaz sem zdaj ponovno naredila obračun v istem programu (ker imam to možnost), zdaj pa sem še bolj zmedena.
Zdaj mi je pa zračunal manjšo akontacijo dohodnine in vsem višji regres, kar sploh ni logično. Vsak ima zdaj drugačno stopnjo akontacije kot pri prejšnjem obračunu, tako da zdaj sploh ne vem kaj naj.
Naredim obračun po novem in delavcem pri naslednji plači doplačam še razliko ali kaj?
Zdaj mi je pa zračunal manjšo akontacijo dohodnine in vsem višji regres, kar sploh ni logično. Vsak ima zdaj drugačno stopnjo akontacije kot pri prejšnjem obračunu, tako da zdaj sploh ne vem kaj naj.
Naredim obračun po novem in delavcem pri naslednji plači doplačam še razliko ali kaj?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Najprej bi napravil ročni obračun, če seveda veste, kako se obračuna dohodnina pri regresu upoštevajoč povprečno stopnjo, nato bi se pozanimal, kaj upošteva vaš progra. Lahko je med obračunoma obračunana kakšna plača in že je tu razlika. Jaz imam program, v katerega moram te parametre sam vnašat, pozanimal pa sem se tudi, kako obračun deluje. Sicer se pa ne bi preveč sekiral. Če vam ročni obračun pokaže, da je razlika velčja, bi poklical na DURS (za popravek REK-3), pogovoril bi se z delavcem, mu objasnil in poknjižil, kot so rekli predhodniki.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
irenca
Imate prav. Preračun iz neto v bruto ne bo šel. Malo sem se napačno izrazila. Jaz imam možnost v programu, da mi preračuna že na dane postavke. Npr. Imam regres 150.000,00 in ali povprečno davčno stopnjo (ki je pravilna) ali tekočo davčno stopnjo za dohodnino. Lahko naredim dva obračuna in nato enega izbrišem. Bruto ostane isti, spremenita pa se davek in neto. Ker pa so delavci že dobili izplačan neto, lahko razliko (če je v minus) z odtegljajem koregirate pri plači kot odtegljaj. Če pa je v plus, pa mu jo enostavno nakažete z novo plačilno listo.
Če imate npr.: vnos povprečne plače, pa uredbe, pa oznako za povprečno stopnjo za dohodnino, ne sme upoštevati olajšav in odtegljajev, ne sme obračunavati prispevkov, če je primerno velik - to pazite, kje imate označeno. Pa pogljetje, če imate še kaj v kadrovski evidenci.
lp, irenca
Če imate npr.: vnos povprečne plače, pa uredbe, pa oznako za povprečno stopnjo za dohodnino, ne sme upoštevati olajšav in odtegljajev, ne sme obračunavati prispevkov, če je primerno velik - to pazite, kje imate označeno. Pa pogljetje, če imate še kaj v kadrovski evidenci.
lp, irenca