obračun regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kinokija
Začetnik
Začetnik

obračun regresa

Odgovor Napisal/-a kinokija »

Pravkar sem knjižila regres in sem opazila, da mi je letos program obračunal davčno olajšavo, lani pa ne. Kaj je prav?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pri regresu ni davčne olajšave, saj se upošteva že pri plači za tisti mesec, ko je izplačan regres. Davek se obračuna po povprečni stopnji. O tem - kako - je bilo že veliko napisano na forumu v zadnjih nekaj mesecih.
kinokija
Začetnik
Začetnik

Saj se mi je zdelo, da nekaj ni vredu. Kaj pa naj zdaj naredim, ko so regresi že izplačani?
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Poslati popravek z dopisom. Za izplačan neto povečaš bruto in odvedeš davek. Jaz bi na vašem mestu kar progamerja poklicala, pa naj uredi tako, da bo prav.
Drugače pa bodo delavci morali plačati akontacijo dohodnine, ti pa nisi prav izračunala davek od regresa.
lp, irenca
irenca

Se oproščam, mislila sem na dohodnino konec leta, ko se naredi poračun.
Takrat namreč nekaj plačamo ali pa dobimo.
lp, irenca
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Meni se preračun iz neto v bruto ne zdi prav. Preverite, koliko ste sploh premalo nakazali akontacije dohodnine - se pravi naredite pravi obračun recimo v excelu. Morda bi se dalo regulirat pri naslednji plači, recimo tako, da se splošna olajšava ne bi upoštevala? :)
kinokija
Začetnik
Začetnik

Jaz sem zdaj ponovno naredila obračun v istem programu (ker imam to možnost), zdaj pa sem še bolj zmedena.

Zdaj mi je pa zračunal manjšo akontacijo dohodnine in vsem višji regres, kar sploh ni logično. Vsak ima zdaj drugačno stopnjo akontacije kot pri prejšnjem obračunu, tako da zdaj sploh ne vem kaj naj.

Naredim obračun po novem in delavcem pri naslednji plači doplačam še razliko ali kaj?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Kinokija, jaz bi naredila ročni preračun po 'starem' in po 'novem', za enega od zaposlenih, da bi ugotovila, kje je napaka. Res čudno, če je prej upošteval še olajšavo, da bi pri ponovnem obračunu, ko te olajšave ni, izračunal manjšo akontacijo dohodnine :?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej bi napravil ročni obračun, če seveda veste, kako se obračuna dohodnina pri regresu upoštevajoč povprečno stopnjo, nato bi se pozanimal, kaj upošteva vaš progra. Lahko je med obračunoma obračunana kakšna plača in že je tu razlika. Jaz imam program, v katerega moram te parametre sam vnašat, pozanimal pa sem se tudi, kako obračun deluje. Sicer se pa ne bi preveč sekiral. Če vam ročni obračun pokaže, da je razlika velčja, bi poklical na DURS (za popravek REK-3), pogovoril bi se z delavcem, mu objasnil in poknjižil, kot so rekli predhodniki.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
irenca

Imate prav. Preračun iz neto v bruto ne bo šel. Malo sem se napačno izrazila. Jaz imam možnost v programu, da mi preračuna že na dane postavke. Npr. Imam regres 150.000,00 in ali povprečno davčno stopnjo (ki je pravilna) ali tekočo davčno stopnjo za dohodnino. Lahko naredim dva obračuna in nato enega izbrišem. Bruto ostane isti, spremenita pa se davek in neto. Ker pa so delavci že dobili izplačan neto, lahko razliko (če je v minus) z odtegljajem koregirate pri plači kot odtegljaj. Če pa je v plus, pa mu jo enostavno nakažete z novo plačilno listo.
Če imate npr.: vnos povprečne plače, pa uredbe, pa oznako za povprečno stopnjo za dohodnino, ne sme upoštevati olajšav in odtegljajev, ne sme obračunavati prispevkov, če je primerno velik - to pazite, kje imate označeno. Pa pogljetje, če imate še kaj v kadrovski evidenci.
lp, irenca
Odgovori