datum nastanka obveznosti za ddv-EU

Moderator: Mirko Zbačnik

irenag
Začetnik
Začetnik

datum nastanka obveznosti za ddv-EU

Odgovor Napisal/-a irenag »

Kdaj se obračuna izstopni DDV, če je blago iz EU pridobljeno 5.5.05, račun prejet 5.5.05, izdan pa 29.4.05 -po datumu računa ali po datumu pridobitve?
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Izstopni DDV po datumu račuuna, v vašem primeru 29.04.2005. Vstopni pa po datumu prejetja, 05.05.2005
PIRA555
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a PIRA555 »

Irenag, se ne strinjam v celoti. Preverila sem na večih naslovih za iste primere (blago prejeto kasneje kot je datum računa).

1. DDV morate obračunati v maju, vendar po tečaju na dan 29.4.05
2. Pravico do odbitka DDV imate tudi v maju

Prosim še za mnenje koga drugega.

Lep pozdrav.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Strokovne razlage so bile, da je potrebno izstopni DDV obračunati na dan izstavitve računa, vstopni pa se prizna šele, ko je blago dobavljeno in račun prejet. Bom malo pobrskala, mislim, pa da je bilo nekaj na to temu objavljeno v enem izmed člankov ge. Erike Režek, ki veliko piše o tovrstni problematiki, na našem forumu nekaj mesecev nazaj.
Jaz ravnam tako, ravno v marcu sem imela podoben primer. :)
irenag
Začetnik
Začetnik

Sipi ima prav, sem preverila pri Zvezi rač.,fin.in rev., in pravijo isto, vstopni in izstopni DDV gresta v maj!
irenag
Začetnik
Začetnik

Ups, napaka, Sipi nima prav, ampak Pira
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Meni se to ne zdi logično. Če bi kupovala blago od zavezanca za DDV v Sloveniji in on izstavi račun dne 29.4.2005, blago pa mi dostavi 5.5.05, prav tako račun, bi bil izstopni DDV zajet pod april, vstopni (pri meni) pa šele v maju. Če pa prejmem račun iz EU, gre vse v maj, vstopni in izstopni DDV?! :?:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Oboje se obračuna po datumu prejema računa in blaga. Razlog: samoobdavšič lahko šele, ko prejmeš račun, ne glede na to, kdaj je bil račun izdan. Pri preračunu iz EUR v SIT uporabiš srednji tečaj BS na dan izstavitve računa. Tudi to je logično. Informacija preverjena na Zvezi.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Če je tako, toliko bolje. LP :)
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Kaj pa 2. in 3. točka 19 a. člena?
Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala za opozorilo, Misty. Se mi je zdelo, da sem morala imeti neko osnovo, da sem do sedaj ravnala tako, da če je bil račun izstavljen v enem mesecu, prejet pa v drugem mesecu, se izstopni DDV obračuna prej kot vstopni DDV. Kar pa se tiče svetovalk na Zvezi računovodij jim jaz ne zaupam več tako, kot nekoč. :)
irenag
Začetnik
Začetnik

Zdaj sem pa dobila pisni odgovor od Zveze (pred 10-dnevi sem jim po emailu poslala to vprašanje) in pravijo, da po pojasnilih davčne uprave obveznost nastane v aprilu (davčni bilten 1-2/05), da pa se Zveza s tem ne strinja in da že od januarja poskušajo, da bi se stvari drugače pojasnile (kot je opisano v IKS-u 7/04. Torej izstopni april, vstopni maj.
Odgovori