datum nastanka obveznosti za ddv-EU
Moderator: Mirko Zbačnik
datum nastanka obveznosti za ddv-EU
Kdaj se obračuna izstopni DDV, če je blago iz EU pridobljeno 5.5.05, račun prejet 5.5.05, izdan pa 29.4.05 -po datumu računa ali po datumu pridobitve?
Strokovne razlage so bile, da je potrebno izstopni DDV obračunati na dan izstavitve računa, vstopni pa se prizna šele, ko je blago dobavljeno in račun prejet. Bom malo pobrskala, mislim, pa da je bilo nekaj na to temu objavljeno v enem izmed člankov ge. Erike Režek, ki veliko piše o tovrstni problematiki, na našem forumu nekaj mesecev nazaj.
Jaz ravnam tako, ravno v marcu sem imela podoben primer.
Jaz ravnam tako, ravno v marcu sem imela podoben primer.
Hvala za opozorilo, Misty. Se mi je zdelo, da sem morala imeti neko osnovo, da sem do sedaj ravnala tako, da če je bil račun izstavljen v enem mesecu, prejet pa v drugem mesecu, se izstopni DDV obračuna prej kot vstopni DDV. Kar pa se tiče svetovalk na Zvezi računovodij jim jaz ne zaupam več tako, kot nekoč. 
Zdaj sem pa dobila pisni odgovor od Zveze (pred 10-dnevi sem jim po emailu poslala to vprašanje) in pravijo, da po pojasnilih davčne uprave obveznost nastane v aprilu (davčni bilten 1-2/05), da pa se Zveza s tem ne strinja in da že od januarja poskušajo, da bi se stvari drugače pojasnile (kot je opisano v IKS-u 7/04. Torej izstopni april, vstopni maj.