ODO-1 KATERI TEČAJ ZA PRERAČUN IZ TUJE VALUTE V SIT
Moderator: Mirko Zbačnik
ODO-1 KATERI TEČAJ ZA PRERAČUN IZ TUJE VALUTE V SIT
Toliko smo pisali o ODOjkih
1 in 2. Ali sem spregledala ali pa o tem ni bilo govora - kateri tečaj uporabiš za izračun davčnega odtegljaja. Meni je logično, da prodajni tečja tuje valute na tisti dan, po katerem se izvrši plačilo v tujino. Čeprav v tem primeru bi bil problem, če bi plačali v tuji valuti in ni preračuna v SIT. Druga možnost je, da vzameš srednji tečaj BS na dan izstavitve računa ? Pri večjih zneskih je lahko precej razlike. Kako je pravilno oziroma kako delate tisti, ki plačujete davčni odtegljaj?

V zvezi z davčnim odtegljajem me zanima, kako izračunate odtegljaj v primeru, da so kasneje uvedene davščine strošek plačnika.
Plačati moram recimo za 100 sit obresti v Avstrijo.
a. Davčni odtegljaj v tem primeru je 5 % od 100 - torej 5 sit,
b. ali moram obrutiti 100, in od osnove 105,26 plačati 5,26 sit davka v Sloveniji.
V tem primeru je moj strošek obresti 100 + plačan davek, ali je ta davek davčno priznan strošek.
Plačati moram recimo za 100 sit obresti v Avstrijo.
a. Davčni odtegljaj v tem primeru je 5 % od 100 - torej 5 sit,
b. ali moram obrutiti 100, in od osnove 105,26 plačati 5,26 sit davka v Sloveniji.
V tem primeru je moj strošek obresti 100 + plačan davek, ali je ta davek davčno priznan strošek.
Ne, mi smo plačali v Avstrijo 100 % obresti, ter plačali davčni odtegljaj v višini 25 % na vrednost 100. Sedaj pa vidim v IKS, da bi morali 100 sit obrutiti s faktorjem 1,33 in plačati od tega zneska 25 %.
Zraven tega pa mislim, da lahko sedaj v imenu avstrijskega prejemnika zahtevamo vračilo preveč plačanega odtegljaja (po pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Avstrijo in Slovenijo znaša odtegljaj 5 %) v višini 20 indeksnih točk.
Sedaj pa tega ne znam izračunati.
Zraven tega pa mislim, da lahko sedaj v imenu avstrijskega prejemnika zahtevamo vračilo preveč plačanega odtegljaja (po pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Avstrijo in Slovenijo znaša odtegljaj 5 %) v višini 20 indeksnih točk.
Sedaj pa tega ne znam izračunati.