prihod na delo
Moderator: Mirko Zbačnik
prihod na delo
Sem v pogovoru za sluzbo in me zanima koliko mi pripada za pot v sluzbo. Stanujem v Ljubljani sluzba je v Velenju, kar znese skupaj dnevno 160km . Če seštejem stroške bencina in cestnin sem na cca 100.000 stroškov mesečno.
Hvala za pomoč
Hvala za pomoč
Za prevoz na delo ti delodajalec povrne stroške v višini javnega prevoza (mesečne vozovnice) - ekonomski razred, vendar je tudi odvisno od kolektivne pogodbe. V nekaterih se lahko izplača le 60% mesečne vozovnice. Če pri svojem delu iz "objektivnih" (tako piše v zakonu) razlogov potrebuješ privat avto, si opravičen do 31 SIT (davčno priznanih) za 1 km. 
Osnovo za svojo "politiko" imajo verjetno opredeljeno v internih aktih, ki pa morajo biti v skladu z zakoni in predpisi. Spomnite jih, da vam omogočijo vpogled v svoje interne akte, v "pravila igre", še pred podpisom pogodbe. Pred pogovorom se lahko opremite z ZDR, uredbo o povračilih ter kolektivno pogodbo, vendar morate vedeti, katero kolektivno pogodbo uporabljajo. V teh aktih boste našli vse svoje pravice in dolžnosti.
Glede na informacijo, ki jo je rrman že pridobil o višini povrnjenih stroškov prevoza na delo, sklepam, da sta že prešla prvo fazo dogovora o zaposlitvi in se že dogovarjata o plači ter dodatkih, zato sem predlagala vpogled v interne akte.
7.točka 26.člena ZDR: "Delodajalec mora pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen ali za določen čas seznaniti kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca in delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela na delovnem mestu, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi."
7.točka 26.člena ZDR: "Delodajalec mora pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen ali za določen čas seznaniti kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca in delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela na delovnem mestu, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi."
Točno, prva faza je za nama, sedaj so na vrsti plača ter ostali dodatki. Plača je že dogovorjena, problem so že omenjeni potni stroški, ki mi v primeru, da ostanejo na 30k SIT poberejo od plače razliko.
pamps, miro30: Torej je zakonsko, da v kolektivni pogodbi potne stroške omejijo na zgolj 26km in daljše poti prihoda v šlužbo ne krijejo, ali se lahko sklicujem na omenjene povrnitve stroškov (vozovnica, 60%...) v mojo korist?
pamps, miro30: Torej je zakonsko, da v kolektivni pogodbi potne stroške omejijo na zgolj 26km in daljše poti prihoda v šlužbo ne krijejo, ali se lahko sklicujem na omenjene povrnitve stroškov (vozovnica, 60%...) v mojo korist?
Kolektivne pogodbe so že definirane in jih delodajalec ne more omejevati. Zvedeti morate, katero kolektivno pogodbo podjetje, s katerim želite skleniti delovno razmerje, uporablja in nato boste ugotovili, kaj vam pripada.
Primer:
V splošni kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti je prevoz na delo opredeljen sledeče:
"Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza."
V kolektivni pogodbi za dejavnosti zdravstva in socialnega varstva je zapisano:
"Delavcu se povrnejo stroški prevoza na delo in z dela v višini stroškov javnega prevoznega sredstva. Do povračila so upravičeni vsi delavci, katerih bivališče je oddaljeno od delovnega mesta najmanj 1 km po najkrajši poti. Delavci so upravičeni do tega povračila tudi v primeru, če na poti ni organiziranega javnega prevoza, pri čemer se povračilo določi na osnovi 15% cene motornega bencina - 98 oktanov za 1 km oddaljenosti bivališča delavca."
Primer:
V splošni kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti je prevoz na delo opredeljen sledeče:
"Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza."
V kolektivni pogodbi za dejavnosti zdravstva in socialnega varstva je zapisano:
"Delavcu se povrnejo stroški prevoza na delo in z dela v višini stroškov javnega prevoznega sredstva. Do povračila so upravičeni vsi delavci, katerih bivališče je oddaljeno od delovnega mesta najmanj 1 km po najkrajši poti. Delavci so upravičeni do tega povračila tudi v primeru, če na poti ni organiziranega javnega prevoza, pri čemer se povračilo določi na osnovi 15% cene motornega bencina - 98 oktanov za 1 km oddaljenosti bivališča delavca."