Prihodki čez tri leta, stroški zdaj

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenca

Prihodki čez tri leta, stroški zdaj

Odgovor Napisal/-a irenca »

Zanima me, kako naj pravilno poknjižim stroške, katerih prihodki naj bi bili šele čez tri leta. Gospa se bo namreč ukvarjala med drugim tudi s poklicnim plesom, trenutno hodi na treninge in račune le-tega nosi v knjiženje. Njen dobičkonosni posel pa je trženje. Registrirana je za oboje. Malo sem v dilemi. Če ji poknjižim strošek, bo fauš bilanca, ker ti stroški se v bistvu nanašajo za naprej in za naslove drugih prihodkov, ki so napovedani. Najraje bi jih razmejila, pa ne vem, če je to pravi naslov za knjiženje teh dogodkov.

lp, irenca
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Moje skromno mnenje, jaz bi knjižila račune takoj v stroške in ne bi nič razmejevala. Gospa si lahko še premisli in plesne dejavnosti ne bo, vi pa boste spet imeli problem. :ssram:
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Pa ji bo davčna priznala te stroške glede na to, da niso za dejavnost nujno potrebni? Saj se sedaj še ne ukvarja s plesom kot dejavnostjo, če sem prav razumela. In če se tudi v prihodnosti ne bo? V stroške jih verjetno lahko da, če se pričakuje, da bodo od tega v prihodnosti res prihajale koristi. Če pa si premisli...
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Če bo imela zdaj stroške, bo pač konec leta izguba. Potem, ko bo - če bo pričela z plesno dejavnostjo, bo imela pač samo prihodke in z dobičkom bo pokrivala izgubo iz preteklih let.

To se mi zdi najpametneje, ima pa sigurno še kdo drugačno mnenje, mogoče boljšega.

LP :)
diver
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a diver »

Ob koncu leta bi bilanco morda lahko "popravila" s kratkoročno odloženimi prihodki (konto 190) ali z dolgoročnimi rezervacijami iz naslova dolgoročno odloženih prihodkov (konto 960). Da ne bo preveč davka, ko bodo začeli prihajali vsi tisti denarci.... :wink:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bolj v razmislek

Firma se odloči, da bo financirala izobraževanje kadrov, ki bi zaradi uvajanja novih tehnologji postali nezaposljivi. Trenutno res ni koristi stroškov njihovega šolanja, bi bili pa s uvedbo novih tehnologji nujen kader. Mislim, da se v tem primeru ne bi spraševali, ali ta strošek ni potreben.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
irenca

Hvala za vsa vaša mnenja.
Dala bom v dolgoročno odložene stroške. To so tisti, ki nastanejo preden se začne proizvajanje in opravljanje storitev. Mislite da bo o.k.
lp, irenca
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

jaz takega primera sicer nimam, vendar pa menim, da bi bilo najbolje da narediš tako kot navajaš. Kajti če bi dala to sedaj v stroški bi lahko komplicirali.

lep pozdrav

Branka
irenca

Pozdravljeni,
Lahko dam v stroške. Če pa kasneje ne bo prihodkov, pa moram takrat vreči ven. Tako sta mi zatrdili dve strokovnjakinji. Za odložene stroške pa pravijo, da to ni najboljši naslov.
lp, irenca
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Se mi je zdelo :scool:
irenca

Živjo Helena,
ja, kar prav si imela.
Ampak saj veš, kako zoprne so stvari, ki jih nimaš večkrat na jedilniku. Zdaj sem se podkrepila z vsemi znanostmi (absolutno tudi s pomočjo forumovcev) in veselo na delo naprej.
Še enkrat, hvala vsem.

lp, irenca
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Kaj češ, Irenca, takšno je življenje! Tudi jaz ravnam v tako kot ti, samo da imam občutek, da bolj ko vrtam, maj vem! :sbolan:
Odgovori