Sem en čist navaden človek, ki mora pač ob svojem rednem delu še kaj zaslužit, da lahko plača položnice... Z novim letom se je nekaj spremenilo glede avtorskih honorarjev, pa ne vem točno kaj. Statusa študenta nimam več, tako da delo preko servisa odpade...
Danes sem se uglasil na DURS-u, kjer mi je najprej povedala da nisem s.p. Ja to že vem, hvala... Pa mi porinejo v roke dva obrazca:
Obrazec DR-03 - prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register
in
Zahtevek za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.
Zadevo izpolnim in vrnem, pa vprašam kako pa kaj naprej.
Vi niste registrirani pa tudi s.p. niste.
Ja hvala vem, sem ravnokar oddal neke obrazce...
Pa gre pogledat in se vrne z odgovorom.
No to je to...
Ja kako pa jaz zadevo obračunam itd.?
Izdati morate račun,... 25% je normiranih odhodkov, 25% pa je davka.
Ko gospo vprašam kaj pomeni tistih 25% normiranih odhodkov zame mi ne zna razložit. Pa vprašam na primeru. Če izstavim račun za sto tisočakov, koliko mi ostane ko me država ožame. In odgovor je spet isti 25% normirani odhodki in 25% davek... Čez čas se je gospa lotila na papir računat koliko je 25% od sto tisočakov.
Ker mi je prekipelo sem se zahvalil za pomoč in odšel...
Torej sem redno zaposlen, rad bi pa delal še honorarno. Nisem s.p. in ne nameravam bit... Na podlagi česa mi bodo drugi delodajalci - pojetja lahko izplačali zaslužen denar in koliko mi pobere država?
Kaj so normirani odhodki in koliko denarja od stotisočakov na koncu ostane meni?
So obrazci pravi oziroma ali lahko na kak drugačen način pridem do zasluženega denarja brez da bi goljufal in hkrati državi čim manj plačal?
Hvala za odgovore in lep dan še naprej!
Miha