Avtorski honorarji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori

Ali gospe in gospodje na DURSU sploh vedo kaj delajo?

Da
1
6%
Da igrajo tetris, prelagajo obrazce in pijejo kavo
16
94%

Skupaj glasov: 17

amiha
Novinec
Novinec

Avtorski honorarji

Odgovor Napisal/-a amiha »

Pozdravleni!

Sem en čist navaden človek, ki mora pač ob svojem rednem delu še kaj zaslužit, da lahko plača položnice... Z novim letom se je nekaj spremenilo glede avtorskih honorarjev, pa ne vem točno kaj. Statusa študenta nimam več, tako da delo preko servisa odpade...

Danes sem se uglasil na DURS-u, kjer mi je najprej povedala da nisem s.p. Ja to že vem, hvala... Pa mi porinejo v roke dva obrazca:
Obrazec DR-03 - prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register
in
Zahtevek za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Zadevo izpolnim in vrnem, pa vprašam kako pa kaj naprej. :D Na okencu mi najprej razloži, da bi to moral že vedeti in po pregovarjanju zakaj tega ne vem me končno pošlje v sobo št.1, kjer me najprej nekaj časa gospa debelo gleda, nato pa mi pove naslednje.

Vi niste registrirani pa tudi s.p. niste. :roll:
Ja hvala vem, sem ravnokar oddal neke obrazce...

Pa gre pogledat in se vrne z odgovorom.
No to je to... :P

Ja kako pa jaz zadevo obračunam itd.?
Izdati morate račun,... 25% je normiranih odhodkov, 25% pa je davka.

Ko gospo vprašam kaj pomeni tistih 25% normiranih odhodkov zame mi ne zna razložit. Pa vprašam na primeru. Če izstavim račun za sto tisočakov, koliko mi ostane ko me država ožame. In odgovor je spet isti 25% normirani odhodki in 25% davek... Čez čas se je gospa lotila na papir računat koliko je 25% od sto tisočakov. :sklovn: HJaaa ooookk... Jaz pa ne znam štet a kaj?

Ker mi je prekipelo sem se zahvalil za pomoč in odšel...

Torej sem redno zaposlen, rad bi pa delal še honorarno. Nisem s.p. in ne nameravam bit... Na podlagi česa mi bodo drugi delodajalci - pojetja lahko izplačali zaslužen denar in koliko mi pobere država?

Kaj so normirani odhodki in koliko denarja od stotisočakov na koncu ostane meni?

So obrazci pravi oziroma ali lahko na kak drugačen način pridem do zasluženega denarja brez da bi goljufal in hkrati državi čim manj plačal?

Hvala za odgovore in lep dan še naprej!

Miha :sjezik:
Spiko
Programer gosposke mogote
Programer gosposke mogote
Kraj: Saint Barthelemy
Kontakt:

Re: Avtorski honorarji

Odgovor Napisal/-a Spiko »

amiha napisal/-a:Pozdravleni!
Čez čas se je gospa lotila na papir računat koliko je 25% od sto tisočakov.
:rofl: :ploska: :rofl:

Saj za vas najbrž ne pride v poštev, ampak včeraj sem čul, da obstaja "dopolnilno delo", a ne vem, če pod to ne štejejo le razna izdelovanja okraskov ipd... da vam ni treba biti s.p.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Hihi :lol:

http://www.racunovodja.com/mdokumenti/pogodbaodelu.asp
http://www.racunovodja.com/mdokumenti/obracunah2005.asp

Tole sta možni rešitvi - glede avtorskega honorarja pa preverite malo po forumu, če vaša dejavnost sodi pod avtorsko delo - o tem se je že dosti razpravljalo (zaenkrat iskanje še dela :mrgreen: ) ...
amiha
Novinec
Novinec

Kaj pa obrazci?

A to moram kje prijavit, ali je dovolj podjemna pogodba pa račun?

LP!
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Poskusite se prijaviti kot popoldanski s.p.
Če pa imate podjemno pogodbo se ni treba nikjer prijaviti.
klelija
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če imate del.razmerje, s.p. pa ne želite biti, imate samo še možnost podjemne ali avtorske pogodbe. Za avtorsko pogodbo mora biti izpolnjen pogoj, da je vaša storitev v skladu z zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah. Pri sklenitvi podjemne pogodbe je tudi nekaj posebnosti, ki pa jih mora vedeti predvsem vaš delodajalec, ker je on odgovoren za sklenitev pravilne pogodbe. Če obstajajo elementi delovnega razmerja, se mora skleniti med delavcem in delodajalcem pogodba o zaposlitvi in se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava. Torej vam spet ostane dopolnila dejavnost in še en obisk na dursu.

Pravite, da ste izpolnili in oddali obrazce za vpis dejavnosti; če ne želite priglasiti dejavnost, jih prekličite.

Normirani stroški so stroški, ki nastanejo pri opravljanju vaše dejavnosti. Uveljavljajo jih lahko tisti, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
-če zanj/o ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in evidence po drugih predpisih,
-če njegovi/njeni prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, vključno z mesecem oktobrom leta 2004, niso presegli 3,9 milijonov tolarjev,
-če ne zaposluje delavcev.

Država vam "pobere" v vseh primerih 25%, vendar od različnih osnov. Na dursu so vam ponudili 25% od osnove, zmanjšane za 25% normiranih stroškov, če sem vas prav razumela. Pri podjemni pogodbi je davčna stopnja tudi 25%, vendar od 90% osnove, ker so normirani stroški le v višini 10%.

Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mimogrede; anketno vprašanje je namenjeno "gospodom" na DURS-u in so iz tega izvzeti navadni referenti - slednji po mojem mnenju nimajo časa za privilegije "gospodov".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
amiha
Novinec
Novinec

Se strinjam...

Sj vsi vemo kdo so gospoda...
Odgovori