Naročnik EU, storitev v SLO

Moderator: Mirko Zbačnik

tessa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tessa »

Jaz razumem 3.odst.17.člena ZDDV tako, da se govori o tem kje ima sedež naročnik storitve (ali zunaj eu ali v eu s tem da mora imeti ID št. za DDV). Ali se motim? :?
teranet
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a teranet »

tessa napisal/-a:Jaz razumem 3.odst.17.člena ZDDV tako, da se govori o tem kje ima sedež naročnik storitve (ali zunaj eu ali v eu s tem da mora imeti ID št. za DDV). Ali se motim? :?
17. člen določa samo "kraj opravljene storitve" in kot jaz razumem mora biti naročnik iz EU davčni zavezanec (ne vem kako je če ni davčni zavezanec, lahko to kdo razjasni?), izven EU pa ne piše nič ali mora biti zavezanec ali ne; piše samo naročnik. Torej vaš Švicar je izven EU in ni važno ali ima kak ID ali ne, samo da se ta storitev ki ste jo zanj opravili ne bo koristila/"uživala" na območju RS (18. člen. 1. odstavek, 2. aliena).

Vsaj tako mislim.

18. člen je bistvu butast saj zajema le davčne nezavezance izven Skupnosti. 17. člen govori samo davčnih zavezancih v Skupnosti, 18. pa o nezavezancih izven Skupnosti. Ja halo kaj pa nezavezanci znotraj Skupnosti (in izven Slovenije)? Kdo bo pa te obravnaval? A njim pa kar lepo zaračunamo DDV?

Mar ne bi bilo bolje če bi v 18. členu. 1. odstavek, 1. alinea namesto:
- kraj opravljanja storitev, ki bi bil po 17. členu tega zakona na ozemlju Slovenije, izven Skupnosti, če se storitev dejansko uporabi in uživa izven Skupnosti;

pisalo:
- kraj opravljanja storitev, ki bi bil po 17. členu tega zakona na ozemlju Slovenije, izven Slovenije, če se storitev dejansko uporabi in uživa izven Slovenije;

isto velja tudi za 2. alineo.

Zakaj tak zakon? :?
Odgovori