DDV za prevoz v tujini?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pirat
Novinec
Novinec

DDV za prevoz v tujini?

Odgovor Napisal/-a pirat »

Lep pozdrav,
smo manjše špeditersko podjetje in občasno opravimo prevoz za tujega naročnika (iz Avstrije). Imamo njegov ID za DDV. Večina prevozov je opravljena z Beljaka v Ljubljano, na tovrstno storitev pa mu pač zaradi dejstva, da se je prevoz pričel v Beljaku ne zaračunavamo davka na dodano vrednost.

Partner zahteva podrobno specifikacijo, zato je občasno kot postavka na računu naveden prevoz (sicer praznega tovornjaka) iz Ljubljane v Beljak - to vključimo v račun in tudi na to ne zaračunavamo DDV. Nisem pa povsem prepričan, da ravnam pravilno :? - po eni strani ZDDV pravi, da moram kot kraj opravljene storitve upoštevati kraj odpreme blaga (v tem primeru bi torej avstrijskemu partnerju moral zaračunati DDV) po drugi strani pa pravi tudi, da če je prevoz neposredno povezan s storitvijo, ki se opravi v članici EU (kar nedvomno je, saj ne bi mogli opraviti transporta Beljak - Ljubljana, če ne bi prej odpremili tovornjaka tja) se šteje kot storitev opravljena v Skupnosti. Ali po vašem mnenju ravnam pravilno, ko DDV tudi za relacijo Ljubljana - Beljak ne zaračunam avstrijskemu partnerju?

Pa še: ker gre zgolj za opravljene storitve, teh faktur ne vključujem v kvartalno poročilo - tja naj bi vključeval zgolj dobave blaga, ne?

Hvala za odgovore,
lp, R
Stela1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Stela1 »

Mislim, da ravnaš pravilno, saj tudi sama počnem isto kot ti. Tudi glede kvartalnega poročila se strinjam s tabo, saj sem pri tem ne upoštevajo storitve temveč prodaja materiala.

Lep pozdrav!
sodinr
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sodinr »

Da ravnas pravilno. Ni pomembno, kje se vam je pot zacela. Pomembno je to, da si storitev (prevoz) opravil za tujega narocnika, za katerega pa ne obracunas DDV-ja. Ze imam iskusnje s tem.
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Tudi jaz mislim, da je pravilno.
*Sandra*
pirat
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pirat »

Hvala vsem za odgovore.
Zdaj bom bolj mirno spal ;-))))
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Moj primer pa je takle: naročnik prevoza je slo podjetje z id številko; prevoz iz Nizozemske v Slo je opravil podprevoznik, hrvaško podjetje, in izdal račun slo prevozniku z id št. Hrvaški podprevoznik se na računu, izstavljenem slo prevozniku sklicuje na svoj zakon in ddv ni obračunan. Kdo obračuna ddv?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ima kdo zgoraj opisani primer? Jaz ga še nisem imela (in sem tudi upala, da ga nikoli ne bom imela). V IKS-u 7/04 je veliko napisanega na to temo, a mojega primera nisem našla. Prosim za pomoč, da se mi ne bo treba čisto sama prekopati čez vse akte.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Dva primera:
Hrvaški davčni zavezanec-avtoprevoznik (izvajalec iz tretje države) opravi prevoz blaga za slovenskega davčnega zavezanca, identificiranega za nemene ddv v Sloveniji, iz Slovenije v Avstrijo. Kraj prometa opravljanja storitev je Slovenija. Slov. davč. zav. obračuna ddv v skladu z določili 12 člena ZDDV, drugega odstavka.

Hrvaški prevoznik opravi prevoz blaga za slovenskega davčnega zavezanca, ident. z id ddv v Sloveniji, iz Madžarske v Avstrijo. Kraj opravljanja storitev je Slovenija na osnovi tretjega odstavka 18.a člena ZDDV, slovenski davčni zavezanec mora obračunati od vrednosti opravljene storitve slovenski ddv.

lp, irenca
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Irenca, hvala. To mi je nekako jasno, niso pa mi znani primeri podprevoznikov. Ko bom dojela, kaj pomeni "v državi članici, ki ni država članica" in podobni izrazi, mi bo morda bolj jasno (morda po dopustu, prej ne verjamem).
V mojem primeru je pot iz Nizozemske v Slo opravil hrvaški podprevoznik. Račun (brez hrvaškega PDV-ja) je izdal slovenskemu prevozniku, le-ta pa bo storitve prevoza fakturiral slovenskemu naročniku prevoza. Moja edina dilema je le še račun hrvaškega podprevoznika slovenskemu prevozniku. Kaj z njim še početi, razen tega, da ga plačamo?
Hvala za vaše potrpljenje in nasvete.
Odgovori