popisni primankljaj

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenca

popisni primankljaj

Odgovor Napisal/-a irenca »

Primankljaj je nastal načeloma pri zamenjavi artiklov, ki se ne smejo pobotat. Zapisnik ni bil narejen. Torej ne vemo, kdo je ta delavec bil. V pravilniku o popisu je zapisano, da se takšen primankljaj smatra za neposlovno rabo. Neposlovno rabo pa določa 5.člen zddv. Gre za dejavnost gostincev. Interni račun naredim na konče potrošnike. Ali obdavčim primankljaj z 20%, čeprav se ga je kupilo po 8,5%? In ali lahko dam neposlovno rabo na reprezentanco?
Knjižim v nabavni vrednosti:
405 v minus/489-davčno nepriznani odhodki
480/260 ddv-davčno nepriznan ddv
Ali za neposlovno rabo velja naslednje po zdoh, tudi če ni za vse oz. obstaja pravilnik, ki določeno lastno rabo na mesec dovoljuje do te osnove - kaj narediš če je znesek večji in ne veš. kdo je ta delavec bil?
(9) Bonitete, ki jih delodajalec delojemalcu ne zagotavlja redno ali pogosto, se ne vključujejo v davčno osnovo delojemalca, če vrednost vseh bonitet v mesecu ne presega 3.000 tolarjev. Določba velja le za bonitete iz delovnega razmerja.
Hvala vnaprej, irenca
irenca

a nima nobeden gostincev....
prosim no....
lp, irenca
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Pred nekaj meseci sem imela primer, a nisem povsem prepričana, da sem storila prav. Na podlagi inventurnega poročila sem obračunala ddv po stopnji 20%, po logiki, da bi po tej stopnji bilo obdavčeno, če bi bilo prodano; ko sem usklajevala zaloge, pa sem vse razlike knjižila pod "davčno nepriznane stroške". Odgovorne osebe direktor ni penaliziral, čeprav se je vedelo, kdo in zakaj je napravil primanjkljaj; v zapisnik so zapisali, da ni mogoče ugotoviti krivde.
irenca

hvala pamps,
saj včasih res ne veš kaj bi počel.
lp, irenca
irenca

Ravnokar sem dobila odgovor od svetovalca, da obračunaš tisti ddv, po katerem je bilo blago nabavljeno. Na tak način lahko upravičiš pa višek, ki ga imaš in ga ne smeš pobotat.
Še enkrat hvala in lep pozdrav,
Irenca
Odgovori