MENICE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

MENICE

Odgovor Napisal/-a klelija »

Prejeli smo nekaj menic z katerimi naj bi naši dobavitelji zavarovali svoje ne-dobave.
Prosim če ima kdo izkušnje z menicami,kako se vodijo(zanimajo me vse evidence v zvezi z njimi)
Predvidevamo da do vnovčenja le teh ne bo prišlo.
Vnaprej hvala za pomoč.
klelija
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Mi prejete menice za zavarovanje plačil knjižimo izvenbilančno in sicer 9905/9965. Če pa prejmemo menico - neizpolnjeno in je terjatev poplačana jo enostavno vrnemo pošiljatelju, v nasprotnem primeru pa pošljemo na vnovčenje in takrat se tudi izvenbilančna evidenca razknjiži.
2xt
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Tudi jaz imam probleme z izdanimi bianko menicami, prejetimi bančnimi garancijami. Prosim če lahko napišete še knjižbe v primeru ko vnovčite menico in kadar jo vrnete.
Sedaj pa so se mi pojavile tudi cesije (iz tujine) s katerimi tuji kupec prenese hipotekarni kredit na nas. Cesijo sem knjižila 1659/1210, nato pa je prišlo nakazilo in je kot pošiljatelj naveden kupec osebno in ne banka.
Tako, da sploh ne vem ali je smiselno knjižiti takšne cesije, ali pa jih morda zavedem samo izvenbilančno?
slava
silvana
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a silvana »

Kaj pa potem ko posel zaključite in menice niso bile uporabljene. Kdaj vam jih vrnejo, oz ali jih morate "prosit in non stop" klicat?

Pri nas že nekej časa dve zelo ugledni firmi, kjub telefonom in dopisom, bianko menic ne vrnejo.

Kaj predlagate ?

Odgovori