Nakup programa preko interneta

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maka
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Nakup programa preko interneta

Odgovor Napisal/-a maka »

Preko interneta bi kupil programski produkt (software), ki ga rabim za opravljanje svoje dejavnosti. Program ponuja ameriška softwarska hiša. Imam s.p. in sem zavezanec za DDV. Ali ima kdo s tem izkušnje oz. kje bi lahko o tem kaj prebral? Kako se to legalno izvede in knjiži?
maka
Začetnik
Začetnik

A PRAV ZARES NIHČE NE VE ODGOVORA? Po ogledih sodeč ni tako nezanimivo vprašanje. Enostavno ne vem kako bi to prikazal. Z nakupom ni problema, plačaš s kartico, ve dobiš po netu. Ampak legalnost me pesti, ker ne vem kako in kaj.
bojana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bojana »

Mislim da je pri nas veliko programov katere se da kupiti.
Zakaj preko neta. Ko pride do sprememb zakona kdo jamči da po program popravljen v skadu z našo zakonodajo. Mislim da ni smiselno varčevati na programu, pravijo malo denarja malo muzike:)

lp, Bojana
maka
Začetnik
Začetnik

Izgleda, da nisem bil dovolj jasen. Ne gre za računovodski program temveč za program, ki služi za razvoj programa (služi pri programiranju). Da ni treba pisati ogromno programske kode, pač uporabiš program, kateremu predaš določene parametre, vrnjen rezultat pa uporabiš za nadaljnje akcije. S tem, ko tak program kupiš, ga poseduješ na legalen način, a ne vem kako se takšna nabava prikaže v knjigah (s.p., enostavno knjigiovodstvo). Upam, da sem bil zdaj razumljiv.
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Prejet račun poknjižite med stroške ali neopredm.sredstva, ter obveznost do tujine. Če plačate s kreditno kartico je tu še obveznost do izdajtelja kartice.

DDv morate obračunati sami in ga v obrazcu ddv-o vpišete v 35 in 46 Prejemniki blaga in storitev kot plačniki ddv. Ga obračunate in odbijete v istem mesecu.
maka
Začetnik
Začetnik

Hvala Marjeta. Imam enostavno knjigovodstvo.
Ali je takle postopek pravilen ?
Račun za program vpišem v KPO kot odhodek, plačam s kreditno kartico (gre za 90$ - cca.18.000 sit) in to prikažem v evidenci pretoka s.p./gospodinjstvo?
Za antivirusni program je DDV 20% ali je za program, ki je temu podoben, tudi stopnja 20%?
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

V enostavnem knjigovodstvu nisem preveč domača. :sad:
Davčna stopnja pa je 20 %.
maka
Začetnik
Začetnik

Hvala. Mogoče bo pa Nataša prebrala tole in ker je napisala, da letos prehaja iz EK na DK mislim, da bi mi lahko pomagala.
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Pozdravljeni!

Ob branju tega članka se mi pojavlja vprašanje kako je z DDV-jem
v našem primeru, ko kupujemo rač. licence od dobavitelja v tujini,
ki jih pošlje po e-mailu.Račun pošlje brez DDV. Mi naprej stranki zaračunamo 20% DDV. ALi je ta postopek pravilen?
Na podlagi česa si moramo v prejšnjem primeru obračunati DDV?
Odgovori