s.p. - plačilo šolnine
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p. - plačilo šolnine
Zanima me, kako je pri plačilu šolnine za zaposlenega ali nezaposlenega pri s.p. Ali se plačana šolnina v vsakem primeru šteje kot boniteta zaposlenega, čeprav kader podjetje potrebuje? Kolikšen je v primeru bonitete davek za zaposlenega? Ali ima kdo že kakšne izkušnje s tem? Gre za plačilo šolnine za študij v tujini, ki ga pri nas ne izvajajo. Ali mora ta oseba, ki se ji plača šolnina, v času študija ostati kot zaposlena oseba v podjetju, ali lahko prevzame status študenta? Kako pa je v primeru štipendiranja s strani s.p.? Ali so štipendije in šolnine davčne olajšave podjetja?
Štipendija je neobdavčena do višine 60% minimalne plače (cca 70.000 SIT), vendar naj vas opomnim, da davčna kontrolira, če ste za kadrovske štipendije oddali potrebo po štipendistih na Zavod za zaposlovanje (do 15. januarja za naslednje šolsko leto)in vam v primeru, da to niste storili le-te ne prizna kot davčni odhodek. Pa še to pazite, v kolikor je štipendist povezana oseba, z delodajalcem oz. lastnikom se prizna le v višini primerljivih tržnih cen. V 27. členu pa imate našteto kaj ni boniteta: dopolnilno izobraževanje in usposabljanje delojemalcev, ki je v zvezi s poslovanjem delodajalca, vse ostale šolnine so boniteta.
-
Gost
-
Gost
Sem preverila gradivo s seminarja, in g. Končan je notri napisal, da je neobdavčeno do višine 60% minimalne plače, ker v zakonu tega ne najdem, sem mu ravnokar poslala mail, pa da vidimo, zakaj plačujemo 50.000 za napačne informacije. Kar pa se prijave na Zavod tiče, pa vem za dva primera, ki tega nista naredila, imata manj kot 10 zaposlenih, in so jim pri davčni kontroli to izločili iz odhodkov.
Informacija Gordane je pravilna in izhaja iz Zakona o zaposlovanju in zavar.za primer brezposelnosti Ur.list.5/91 10.čl.-ta člen so mi citirali na Zavodu za zaposlovanje.Sama ga nisem preverjala,ker s tako starim ur. listom ne razpolagam,se pa tega držim in štipendij ne prijavljam.Ja če pridejo dacarji ga bo pa potrebno pridobiti in jim ga pomoliti pod nos!