s.p. - plačilo šolnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gajka
Novinec
Novinec

s.p. - plačilo šolnine

Odgovor Napisal/-a gajka »

Zanima me, kako je pri plačilu šolnine za zaposlenega ali nezaposlenega pri s.p. Ali se plačana šolnina v vsakem primeru šteje kot boniteta zaposlenega, čeprav kader podjetje potrebuje? Kolikšen je v primeru bonitete davek za zaposlenega? Ali ima kdo že kakšne izkušnje s tem? Gre za plačilo šolnine za študij v tujini, ki ga pri nas ne izvajajo. Ali mora ta oseba, ki se ji plača šolnina, v času študija ostati kot zaposlena oseba v podjetju, ali lahko prevzame status študenta? Kako pa je v primeru štipendiranja s strani s.p.? Ali so štipendije in šolnine davčne olajšave podjetja?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

štipendija je davčna olajšava, višino si poglejte v zakonu o dohodnini.

katrijn
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Štipendija je neobdavčena do višine 60% minimalne plače (cca 70.000 SIT), vendar naj vas opomnim, da davčna kontrolira, če ste za kadrovske štipendije oddali potrebo po štipendistih na Zavod za zaposlovanje (do 15. januarja za naslednje šolsko leto)in vam v primeru, da to niste storili le-te ne prizna kot davčni odhodek. Pa še to pazite, v kolikor je štipendist povezana oseba, z delodajalcem oz. lastnikom se prizna le v višini primerljivih tržnih cen. V 27. členu pa imate našteto kaj ni boniteta: dopolnilno izobraževanje in usposabljanje delojemalcev, ki je v zvezi s poslovanjem delodajalca, vse ostale šolnine so boniteta.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

V mojih zapiskih s seminarja je napisano, da štipendija v Republiki Sloveniji ni predmet obdavčitve do 100% minimalne plače .
Ali moja trditev drži ?:sad:
bana
Računovodja
Računovodja

Preverjeno v zakonu in zapiskih s seminarja, neobdavčeno je do višine 60% minimalne plače.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Prosim napišite mi v katerem členu Z-Doh-1 je navedeno 60%.
Hvala in lep pozdrav!

16.02.2005
Vse o davčno priznanem odhodku glede kadrovske štipendije je napisano v 99. in 100. členu ZDoh-1
lp :)
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Jaz pa imam inf. da delodajalci z manj kot 10 zaposlenimi ne rabijo
dati razpisa za štipendije za Zavodu, torej je kljub temu priznan
strošek, do višine minimalne plače.

Gordana
bana
Računovodja
Računovodja

Sem preverila gradivo s seminarja, in g. Končan je notri napisal, da je neobdavčeno do višine 60% minimalne plače, ker v zakonu tega ne najdem, sem mu ravnokar poslala mail, pa da vidimo, zakaj plačujemo 50.000 za napačne informacije. Kar pa se prijave na Zavod tiče, pa vem za dva primera, ki tega nista naredila, imata manj kot 10 zaposlenih, in so jim pri davčni kontroli to izločili iz odhodkov.
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Med dohodke, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, in dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine spadajo tudi štipendije. Višina štipendije je v višini MINIMALNE plače, za študij v tujini pa je lahko še povečana za 60%. :!:
micka5
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a micka5 »

A moramo potrebo po štipendistu za kadrovsko štipendijo prijaviti na Zavod za zaposlovanje za vsako šolsko leto posebej?
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

To ne vem, potrebo pa je potrebno prijaviti do 15.1. Mislim pa da ne, ker se štipendija ne dodeli za 1 leto.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Informacija Gordane je pravilna in izhaja iz Zakona o zaposlovanju in zavar.za primer brezposelnosti Ur.list.5/91 10.čl.-ta člen so mi citirali na Zavodu za zaposlovanje.Sama ga nisem preverjala,ker s tako starim ur. listom ne razpolagam,se pa tega držim in štipendij ne prijavljam.Ja če pridejo dacarji ga bo pa potrebno pridobiti in jim ga pomoliti pod nos!
Odgovori