Kdo je lahko s.p.?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kdo je lahko s.p.?
Zanima me, če lahko nekdo, ki je zaposlen za nedoločen čas pri neki pravni osebi odpre s.p. (ne popoldanskega, temveč "čisto ta pravega")?
Hvala in lp
Hvala in lp
Ne. Če si zaposlen, lahko odpreš samo popoldanski s.p., pa mislim, da rabiš za to soglasje delodajalca, ampak pomoje samo v primeru, da bi se ukvarjal z isto dejavnostjo kot v rednem delovnem razmerju (konkurenčna klavzula ali podobne zadeve). Okrog tega soglasja naj pove še kdo drug, ki bolje ve, kako je s tem.
LP:)
LP:)
Jaz sem zaposlena za nedoločen čas na podjetju in sem poleg tega tudi registrirana kot s.p. (nimam nobenega zaposlenega).
Imam enake pravice in dolžnosti kot "navadni" s.p., le da si ne plačujem prispevkov (razen pavšala 4.910 + 610 SIT), ker gredo iz moje redne plače pri d.o.o., kjer sem zaposlena.
Nikoli nisem zasledila, da bi bile kakršnekoli omejitve prihodkov. Saj je vse v knjigah, ravno tako oddam napoved za odmero davkov od dohodkov in plačam davek od dobička.
Imam enake pravice in dolžnosti kot "navadni" s.p., le da si ne plačujem prispevkov (razen pavšala 4.910 + 610 SIT), ker gredo iz moje redne plače pri d.o.o., kjer sem zaposlena.
Nikoli nisem zasledila, da bi bile kakršnekoli omejitve prihodkov. Saj je vse v knjigah, ravno tako oddam napoved za odmero davkov od dohodkov in plačam davek od dobička.
Se pravi da pri popoldanskem s.p. vodiš dvostavno knjigovodstvo za svojo dejavnost(npr.računovodstvo), konec leta oz. februarja in marca pa se oddajo vse bilance na DURS in Ajpes?
Ali potem v dohodnino normalno vpišeš prihodke od "redne službe" in prihodke od dejavnosti(no te ti potem Durs sama vpiše), nato pa presežek verjetno plačaš pri odmeri dohodnine? Ali imam prav?
Ali se ti pavšalni prispevek potem lahko poveča?
Če se komu ljubi in ve kaj o popoldanskem s.p. ga lepo prosim, da mi pove kaj koristnih nasvetov, saj razmišljam o odprtju le-tega.
nataša
Ali potem v dohodnino normalno vpišeš prihodke od "redne službe" in prihodke od dejavnosti(no te ti potem Durs sama vpiše), nato pa presežek verjetno plačaš pri odmeri dohodnine? Ali imam prav?
Ali se ti pavšalni prispevek potem lahko poveča?
Če se komu ljubi in ve kaj o popoldanskem s.p. ga lepo prosim, da mi pove kaj koristnih nasvetov, saj razmišljam o odprtju le-tega.
nataša