Izguba pri prodaji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Izguba pri prodaji

Odgovor Napisal/-a rika »

Imam sledeč primer:
1. Nabava blaga za tranzitno prodajo v vrednoti 12.000.000 SIT od domačega dobavitelja. Vračunani DDV znaša 2.000.000 SIT

2. Prodaja tujemu kupcu brez DDV isti dan pod izgubo in sicer račun v višini 8.000.000 SIT.

Vprašanje:
Kolikšen del DDV-ja si smem upoštevati kot vhodnega? Ali ves znesek, pomeni 2 mio SIT, ali moram narediti poračun DDV-ja za delež izgube in lahko upoštevam le 1,3 mio SIT DDV?
Ali moram v knjigah izgubo kako posebej prikazati, ali pač ostane med kontoma 72 in 76 negativna razlika v prid odhodkov?

:svprasaj: :svprasaj: :?: :?: :) :?
Lepo prosim za pomoč!
Lp, rika
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Jaz bi rekla, da si lahko upoštevate cela 2 mio sit, saj je prodajalec (vaš dobavitelj) plačal državi 2 mio sit.
Lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Odbijete si lahko celoten DDV. Namen DDV-ja je da podjetje plača davek na DODANO VREDNOST in če je ta DODANA VREDNOST negativna pač plača negativni davek.

Odbijete si ves DDV.
V razmislek : Če bi blagu kupili januarja in ga skladiščili za nedoločen čas bi si že odbili DDV. Prodali pa šele čez 1 leto z negativno razliko. Kako bi takrat ravnali ??
Mislim, da je to vprašanje odgovor na vaše.

Knjižimo normalno na 72 in 76 le da je razlika na NIVOJU ENEGA POSLA negativna.

Pozdrav vsem,

MG
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rika »

Hvala za odgovore. Sama sem bila enakega mnenja, ko sem se pričela poglabljati v problem, pa nisem bila v nič več sigurna.

Sreča Božja, da imamo ta forum!!!! :ploska: :palca:

Hvala lepa za pomoč!
Lp, rika
Odgovori