DDV-storitev iz ZDA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenag
Začetnik
Začetnik

DDV-storitev iz ZDA

Odgovor Napisal/-a irenag »

Iz ZDA sem dobila račun za neko računalniško storitev, za katero bom naredila samoobdavčitev (3.tč.17 čl.). Problem pa je v tem, da ima račun datum 31.8., prejela sem ga danes. Ali gre izstopni DDV v avgust, vstopni pa šele v september, kot to velja pri pridobitvah iz EU, ali za storitve iz tretjih držav to ne velja?
l.p. irenag
irenag
Začetnik
Začetnik

A noben še ni imel takega primera?
sch
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a sch »

Pravilno razmišljate, jaz bi naredila prav tako.

Vstopni DDV na dan prejema fakture, iztopni DDV na dan opravljene storitve oz. datuma računa.

Sonja
matevž
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matevž »

Jaz bi vstopni in izstopni DDV upoštevala istočasno. Poglejte razlago v Iksu 10/2004 stran 60 - odgovor 3.10.

Lep pozdrav!
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Se povsem strinjam s sch :sodobren: .

LP
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Iz zakona o DDV je jasno razvidno, da je potrebno za opravljeno storitev obračunati DDV na dan, ko je opravljena oziroma na dan izstavitve računa. Vstopni DDV pa je seveda šele na dan prejema računa. :)
matevž
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matevž »

Lotica,
torej se ne strinjate z razlago v Iksu?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

NE.
Tudi mi takšne primere, glede storitev in glede prejemov materiala iz EU. Jaz se držim Zakona o DDV, ki določa, da si lahko odbiješ DDV, ko prejmeš račun.
Sem pa bila na seminarju (ni bil od Zveze računovodij ampak od nekega davčnega svetovalca) in Zakon ter Pravilnik o DDV nista dosledno napisana, tako da se ga da razumeti v dobro nas ali v 'dobro' DURSa. Jaz raje počakam z vstopnim DDV en mesec, tako kot določa Zakon (čeprav so menda v Pravilniku členi, ki to izpodbijajo) in sem mirna.
Prav glede DDVja so v IKSu in na seminarjih Zveze računovodij imeli drugačne razlage kot DURS in kot nekateri davčni inšpektorji. Jaz jim žal ne zaupam več toliko kot še nekaj let nazaj. :) :) :)
irenag
Začetnik
Začetnik

Ravnokar sem dobila odgovor z GZS, da oni ne bi komplicirali in naj dam vse skupaj v september, ko sem dobila račun.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ja, žalostno je to, da izobražen človek prebere Zakon (o DDV) ali kak drug, nato pa mora še vsaj 3 ljudi vprašati, kako naj si razlaga ta Zakon ... pri tem pa ima vsak od teh 3 (strokovnajakov) svoje mnenje, :cry:

Jaz pravzaprav pri storitvah sploh ne morem upoštevati izstopni DDV v enem mesecu, vstopnega pa v drugem, ker program ni prilagojen temu. :shock: Imela sem en sam primer doslej, ko je bila storitev opravljena v maju, račun pa sem prejela v juniju. Glede na to, da program ni dopuščal drugače in da je bil znesek majhen (DDVja je bilo cca 10.000,00 sit) sem si tudi vstopni DDV odbijala v maju, čeprav še vedno menim, da to ni pravilno.

Bom rekla kot na seminarjih - jaz delam tako, vi pa lahko naredite po svoje. :) :) :)
irenag
Začetnik
Začetnik

Saj jaz pri pridobitvah iz EU delam tako kot vi Lotica, za tole storitev iz ZDA pa ne bom komplicirala, kot mi svetujejo na GZS.
Odgovori