Ja, res je tvegan odgovor kar v znesku. Če smo prenizki ni prav, ker se dovolj ne cenimo, če smo previsoki, se cenimo preveč.... . Jaz bi rekel, da naj bo plača primerna mojemu delonemu mestu in primerljiva s plačami v vašem podjetju. Nikoli ne vemo, o kakšni plači nas sprašuje delodajalec in ne poznamo namena tega vprašanja. Lahko je vprašanje le informativno, da delodajalec oceni, ali poznamo njegove razmere, lahko nas le ozeni, koliko se "cenimo". Obstaja možnost, da se ocenimo prenisko in potem sklene pogodbo kar v tej višini ... nikoli ne veš. Ponekod so vpršanja zelo zavita in ne poznamo namena. Dajati moramo vtis da smo zamozavestni, odločni, kar s prenizko oceno plače zagotovo nismo, nismo pa ravno verodostojni, če se cenimo previsoko. Odvisno je tudi od naših referenc in tudi navsezadnje od oddaljenosti od delodajalca. Namreč vse skupaj prdstavlja strošek za delodajalca. Jaz bi predlagal (se ponavljam) da naj bo plača primerna danim pogojem. Naj pač oni ocenijo, koliko sem vreden, moja cena naj bi bile moje reference, izkušnje, pripravljenost za izobraževanje (tudi za dokončanje študija)... Zato se je včasih res potrebno predhodno pozanimati o delodajalcu (predhodni je to že omenil), da se na razgovor še podrobneje pripavite in potegnete ven le prave adute. Velikokrat so vprašanja precej osebna, a na ta vam ni potrebno na vsa odgovarjat, kar pa verejtno že veste. Lahko pa pokličete v kadrovsko službo, da dobite več informaciji....
Vem, da je to le terorija, ki jo lahko preberete marsikje ... . Veliko uspeha vam želim .. in bodite mirni.