Potni stroški - samostojni podjetnik

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ALEŠ
Novinec
Novinec

Potni stroški - samostojni podjetnik

Odgovor Napisal/-a ALEŠ »

Sem samostojni podjetnik (popoldanski) in nisem samozaposlen prav tako nimam nobenega zaposlenega delavca, za polni delovni čas sem namreč zaposlen v drugem podjetju.
Zopet sem v dilemi ali so moji potni stroški, ki jih opravim za popoldansko dejavnost davčno priznan ali nepriznan strošek. Na obrtni zbornici mi pritrjujejo, da so pot.str.priznan strošek in da se tukaj ravnamo po zakonu o dohodnini-računovodja pa pravi da potni stroški v mojem primeru niso priznani in sicer po ZGD-ju, ki pravi,da mora biti vsaj en polno zaposlen delavec, da bi se potni stroški priznali.
Spraševal sem tudi na davčnih izpostavah v Ljubljani pa se nihče ne zna opredeliti.
Upam, da mi bo lahko pomagal eden od vas računovodij.
LP ALEŠ
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Mirne duše si jih lahko obračunate, za nas velja SRS 39 in ste v enakopravnem položaju kot s.p. redni zavezanec, ravno tako vam pripada tudi malica, saj verjetno delate popoldne 4 ure.

diana
Majaa
Novinec
Novinec
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Majaa »

Tudi sama imam ob redni službi še popoldanski s.p. - zavarovalništvo. Že od začetka mi računovodkinja upošteva v napovedi tudi potne stroške. Res pa ne prizna malice. Kako se v mojem primeru obračuna malica, saj včasih delam vsak dan po 5 ur, včasih samo čez vikende? Ali se prizna samo za dni, ko delaš in imaš potni nalog?
Lep pozdrav vsem v forumu.
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

G. Aleš!

Kar vam razlaga računovodkinja velja za podjetja: če ni zaposlenih ni potnih stroškov.

V popoldanskem s.p. pa ste vi tisti ki opravljate dejavnost, torej delate. Sicer le popoldan, a vendarle delate. Obračunajte si potne stroške in prehrano za tiste dni ko ste delali. Jaz strankam obračunavam polovično prehrano za dneve ko delajo do 4 ure, in polno za dneve ko delajo več. Z davčno še nisem imela problemov.

Lp
Nataša
Auner
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Auner »

Kaj pa če imaš samo registrirano dejavnost? Na DURS so mi rekli, da lahko obračunavam potne stroške. Kako to naredim, z izpolnitvijo katerega obrazca?
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Glede malice- tudi če delaš 4 ure, ti pripada v polnem znesku, saj se
ne moreš sam na pol najesti... (100% drži)
LP, Gordana
Odgovori