Ustanovitev d.n.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Kolikor je meni znano je z novelo zakona o ZPIZU, ki velja od letos določeno, da če si lastnik družbe in nikjer drugje zavarovan (iz nobenega naslova še ne plačuješ prispevkov), potem se moraš na svoji firmi prijaviti kot samozaposleni. Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo firme, izplačujejo prek študentskih napotnic svojih otrok, sami pa so prijavljeni kot gospodinjske pomočnice in plačujejo nekaj tisoč sit na mesec ( tam okrog 20T če me ni aktualnost povozila).

S prakso ZPIZa imam pa tudi sama različne izkušnje. Človek si ni plačeval ničesar, ker je bila firma na psu in je odal na ZPIZ izjavo, da ni v stanju plačevat. Pustili so ga pri miru in mu niso priznali delovne dobe za neplačana obdobja (nekaj let). Drugi primer, isto se nekaj let ni plačevalo nič, ko je oseba izpolnila pogoje za penzijo, se je zglasila na ZPIZU, dobila podatek o dolgu do njih, ga plačala s položnico in dobila penzijo ( srečno jo uživa že nekaj let :o ). Tu se mi poraja vprašanje kaj je z ostalimi prispevki... zdravstvo.... teh ni plačal nihče in tudi ne terjal..
V enem primeru si je direktor izplačeval nižjo plačo od določene, ZPIZ je izdal odločbo, s katero je znižal priznano pokojninsko dobo iz 12 na 11 mesecev na leto. Torej mu 1 mesec na leto niso priznali v pokojninsko ( bilo je sicer točno določeno koliko dni, bilo pa je cca 1 mesec)
Za eno firmo smo pa par let oddajali obrazce z 0 pa se ni nihče zganil.
Pri eni firmi smo imeli revizijo, bilo je vse ok, razen za nekaj mesecev je bila pok. osnova za direktorja prenizka, pa je inšpektor to toleriral.

lp a
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ta člen je iz novele zakona, tako da ni važno, ali si lastnik firme temveč poslovodna oseba v firmi.

2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v
Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane
na drugi podlagi.
Odgovori