Invalid II.kategorije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sergeja00
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Invalid II.kategorije

Odgovor Napisal/-a sergeja00 »

Zaposleno imamo delavko, ki je invalid II. kat. Ima 52 let in 31 let delovne dobe. Dela pa 4 ure. Ali ji lahko iz poslovnega razloga prekinemo delovno razmerje, češ, da nimamo zanjo za 4 ure dela. In ali potem ima kakšno pravico do nadomestila pri Zavodu za zaposlovanje?
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Invalida boste težko odpustili. Pa tudi če bi bil to katerikoli drugi delavec, bi z utemeljitvijo, da za njo za 4 ure nimate dela, potem ne smeli zaposlovati na tem delovnem mestu.
Delodajalec je dolžan za delavca najti ustrezno delovno mesto, tako so mi zadnjič rekli na ZPIZ-u, ko sem imela podoben primer oziroma, ko je naš delavec postal invalid III. kategorije s polnim delovnim časom, naše delo pa je samo takšno, za katerega so na odločbi navedli, da ga on ne sme opravljati. Ko sem na ZPIZ-u to omenila, mi referentka žal ni mogla nič pomagati, rekla je le, da je delodajalec dolžan najti ustrezno delovno mesto. Poleg tega je danes tako s temi odločbami - če jih ne dvigneš, kljub temu postanejo pravnomočne, in to je to. Dejansko je potem delodajalec v prekršku - v našem primeru smo - ker imamo odločbo, delavcu pa ne moremo ponuditi drugega ustreznega delovnega mesta.

Lp
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Pepi zanima me kako ste zadevo rešili? Pri nas bo po vsej verjetnosti prišlo do istega problema. Za tvoj odg. se že v naprej zahvaljujem.

lp
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Zaenkrat še zadevo preverjamo tako pri osebnem zdravniku kot tudi pri odvetniku. Bom javila kako in kaj, ko bo kaj koristnega.

Lp
Odgovori