M-4/M-8

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Diana, če vas prav razumem, navajate, da izpolnim podatke v obrazec, čeprav plače in prispevki niso bili plačani, temveč le obračunani? Mislim, da to ni pravilno. V obrazvu piše "plačanI", ne določa pa kdaj so plačani. Jaz razumem to, da so plačani za lansko leto do izpolnjevanja obrazca.

V nasprotnem bi lahko zaposlil delavca, mu le obračunaval plač in bi šlo v pokojninsko dobo. Še več, delavec bi bil lahko zaposlen le na papirju. Mislim, da gre tu za pritisk na delodajalca in zaščito delavca da plačuje prispevke.

Mirko
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Mirko se opravičujem, imate prav, točno tako, se pravi, plačani prispevki in plače do dne, ko se oddaja obrazec....takrat, ko sem spraševala, sem imela do tega dne vse poravnano, zato me je to sedaj tudi zmedlo. Hvala za popravek!

diana
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Mene pa zanima ,od kod vam 24,35% ? Ali ne 22,1 % + 16,1 %, skupaj38,2% ?
Ali se pod "plača" in "prispevki" vnaša vsota vseh plač za čas od 1/2003 do 12/2003, ne glede na to da so izplačane za vsak mesec šele v naslednjem mesecu(torej je zajeta plača 1/2003, plača 1/2002 pa ne, čeprav je izplačana v 2003) ? Ali drugače? lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Napaka!
Me je čist zmedlo, bom rajš jutr nadaljevala: za prvo vprašanje je prav:
ne 22, 1% , ampak samo del tega- 15,5% za SPIZ, namesto 16,1% pa samo del- 8,85% - to je pa prav , a ne? Kaj nas včasih mede!
Na ostalo bi pa še vseen odgovor!
BLAZENKA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a BLAZENKA »

A MI NEGDO LAHKO RAZLOŽI,KAKO PRIKAZEMO V OBRAZCU M4 DELAVKE KATERE SO BILE DEL LETA NA PORODNIŠKEM.
HVALA!
BLAZENKA

BLAZA
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

V kolono 6 vpišete samo ure, ki jih je dejansko opravila, v stolpec 8 bruto plačo za ure iz stolpca 6, v stolpec 9 plačane prispevke za PIZ (24,35%), za ure iz stolpca 6 in vse ostale prispevke za PIZ (bolniška, bonitete...brez porodniške, ker tega podatka nimate), v stolpec 10 vpišete ure za čas na porodniškem in čas bolniške, če je bila tudi na bolniški. Pod opombe pa navedete za katere ure iz stolpca 10 gre(bolniška ali porodniška).

lp

Magda
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Uni, imate prav. Vnaša se vsota vseh plač za leto 2003, ne glede, da so plače za december 2003 (in prispevki) izplačani v januarju 2004.
Plačilo prispevkov pa kontrolorji ponavadi preverjajo (pri nas so).
LP

Anela
KARMEN
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a KARMEN »

Pozdravljeni,

nisem prepričana ali se lahko na obrazc M4 v bruto osnovo všteje tudi plačani dopust za preteklo leto, ker ni bil izkoriščen. Ali se prišteje lahko tudi božičnica. Od obojega so bili normalno plačani prispevki in davki.

Hvala in pozdravljeni,
Karmen
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Plačan, a neizkoriščen dopust? Se pravi da ga bo koristil letos, a za te dneve pisal "šiht"? Jaz bi se držal tega, kar imam zabeleženo.

Mirko
KARMEN
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a KARMEN »

Ja v letu 2003 je bil plačan neizkoriščen dopust za leto 2002 ali se vpiše v bruto osnovo.

Hvala,
Karmen
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz pa sem morala po navodilu inšpektorja ZPIZ v primeru, ko prispevki in plače niso bile izplačane, v stolpec namesto zneska vpisati 1 SIT.
Leto, iz katerega se vzame osnova, pa je določeno zato, ker od te osnove ZPIZ izračuna osnovo za pokojnino. Tudi v primeru, da traja bolniška nad 30 dni, Zavod za zdravstvo vzame osnovo za nadomestilo iz prejšnjega leta. Alena
Odgovori