poraba preostalega dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mihec
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

poraba preostalega dopusta

Odgovor Napisal/-a mihec »

S 1.1.2006 se nameravam zaposliti v javnem sektorju. Pri sedanjem delodajalcu mi je ostalo še 12 dni dopusta.

Kadrovska mi je glede dopusta omenila samo možnost prenosa sorazmernega deleža, torej 0 dni? :shock:

Je možno, da mi "prihranek" kar zbrišejo ali je to lahko stvar pogajanj na osnovi potrdila o izrabi? :?

P.S: V ZDR piše samo:
164. člen
(sklenitev pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem)

(1) Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače.

(2) Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Pravice iz obveznosti v zvezi z LD so opredeljene v členih od 159. do 166. in jih je treba razlagati v sklopu in ne posamično.

V skladu z 163. členom je delavec dolžan izrabiti LD v koledarskem letu, v katerem je pridobil pravico do LD.

ZDR ne določa morebitne obveznosti novega delodajalca, da je dolžan omogočiti izrabo neizrabljenega letnega dopusta. Izraba je možna samo na podlagi dogovora med delavcem z delodajalcema.

Zato predlagam, da se še enkrat poiskusite dogovoriti z novim delodajalcem, v nasprotnem primeru pa "prihranek" 12 dni porabite do konca leta, saj vam je vaš sedanji delodajalec dolžan to omogočiti.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Odgovori