olajšava za nakup stanovanja v dohodnini 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
shamo
Nov član
Nov član

olajšava za nakup stanovanja v dohodnini 2005

Odgovor Napisal/-a shamo »

Pozdravljeni,

Decembra 2005 sem kupil stanovanje (prva nepremičnina v lasti). Polovico imel privarčevanih sredstev, polovico vzel kredita.

Ne vem kam vpisati to olajšavo v dohodninski obrazec za 2005 - ali pod olajšave 3.A.4 ali pod 3.C.1 ? V čem se postavki razlikujeta?

hvala za odgovor!
Atlanta
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Atlanta »

RAzlika je v tem, da pod 3.C.1 lahko uveljavljaš olajšavo za nakup stanovanja do višini 4% davčne osnove, če pa pišeš znesek pod 3.A.4., pa sme ta olajšava skupaj z vsemi ostalimi pod 3.A. znašati njaveč 2% davčne osnove. Sam izbereš, kam boš pisal, vendar če pišeš olajšavo za nakup stanovanja pod 3.C. (tu se ti prizna 4% davčne osnove), ne smeš
pisati te iste olajšave tudi pod 3.A.4.

Vsekakor se (po mojem mnenju) bolj splača 2% olajšavo pod 3.A. "napolnit" s čem drugim, in uveljavljat 4% olajšavo za nakup stanovanja pod 3.C. (ali 3.B., če bi uveljavljal plačane obresti za posojilo za nakup stanovanja).
shamo
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a shamo »

zanimivo. hvala za odgovor.

Mogoče le še to: glede na to da mi nakup stanovanja zapolni do 4%, verjetno nima smisla vpisovati drugih olajšav, ki spadajo v kategorijo do 2% (dodatno zdravstveno, šolnine, etc). Maksimum olajšav je 4% in ne 2%+4%, a ne?

lp
Odgovori