Pozdravljeni,
Decembra 2005 sem kupil stanovanje (prva nepremičnina v lasti). Polovico imel privarčevanih sredstev, polovico vzel kredita.
Ne vem kam vpisati to olajšavo v dohodninski obrazec za 2005 - ali pod olajšave 3.A.4 ali pod 3.C.1 ? V čem se postavki razlikujeta?
hvala za odgovor!
olajšava za nakup stanovanja v dohodnini 2005
Moderator: Mirko Zbačnik
RAzlika je v tem, da pod 3.C.1 lahko uveljavljaš olajšavo za nakup stanovanja do višini 4% davčne osnove, če pa pišeš znesek pod 3.A.4., pa sme ta olajšava skupaj z vsemi ostalimi pod 3.A. znašati njaveč 2% davčne osnove. Sam izbereš, kam boš pisal, vendar če pišeš olajšavo za nakup stanovanja pod 3.C. (tu se ti prizna 4% davčne osnove), ne smeš
pisati te iste olajšave tudi pod 3.A.4.
Vsekakor se (po mojem mnenju) bolj splača 2% olajšavo pod 3.A. "napolnit" s čem drugim, in uveljavljat 4% olajšavo za nakup stanovanja pod 3.C. (ali 3.B., če bi uveljavljal plačane obresti za posojilo za nakup stanovanja).
pisati te iste olajšave tudi pod 3.A.4.
Vsekakor se (po mojem mnenju) bolj splača 2% olajšavo pod 3.A. "napolnit" s čem drugim, in uveljavljat 4% olajšavo za nakup stanovanja pod 3.C. (ali 3.B., če bi uveljavljal plačane obresti za posojilo za nakup stanovanja).