ČLANARINA OBRTNI ZBORNICI

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

snuf24
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a snuf24 »

Od začetka okt. imam svoj s.p. Računovodja mi pošlje plačilne naloge za prispevke., ki jih potem sama plačujem. Že tri mesece se sprašujem, zakaj nakazujem Dursu 8.8.4,83 z namenom: članarina obrtni zbornici. Kakšen strošek je to? Komu dejansko gre in ali sem ga obvezna plačevat? A je to v bistvu strošek za Gosp. zbornico in ali je ta strošek prvo leto res obvezen? Ali bi morala prejemati kakšno potrdilo, da to plačujem? Mimogrede, glavna dejavnost so druge osebne storitve.

Hvala in lep dan.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Računovodja vam obračunava prav. Zaenkrat ste to dolžni plačevati.

LP
A
snuf24
Nov član
Nov član

Hvala za odg. Dobro, očitno se računovodja ni zmotila. Ampak mene še vedno zanima, komu dejansko gre ta moj strošek? Ali Dursu ali GZS. Nakazujem Dursu, kar pa ni isto kot DZS. Mislim, kakšen strošek to sploh je?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če ste član OZ, članarino morate plačevati. Če ste pol na OZ pol na GZS, članarino plačujete obema (vsakemu pol). GZS pošlje obvestilo o višini članarine, za članarino OZ je potrebno obračun sestaviti na predpisanem obrazcu. Preverite članstvo.
snuf24
Nov član
Nov član

danes sem klicala na obrtno. nisem njihov član, ker je s.p. registrirano pod druge os. storitve. Torej gre teh 8 čukov, ki jih nakazujem Dursu dejansko za Gzs? Nič mi ni jasno.
snuf24
Nov član
Nov član

Članarina obrtni z.

Zaenkrat tudi še nism dobila nikakršnega potrdila, da Gzs-ju kaj plačujem oz. ko sem odprla s.p. nisem prejela nikakršnega izračuna, koliko bi jim mogla plačevat.
ajnos
Računovodja
Računovodja

Plačujete v odstotkih glede na bruto plačo. DURS po uradni dolžnosti pobira za obrtno zbornico in GZS. Konec leta dobite potrdilo koliko ste plačali.
To velja za s.p.je. pravne osebe pa dobivamo račune od njh.

LP
A
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

To je del iz Sklepa za članarino GZS - s.p. in pravne osebe dobijo račun. Tako to jaz razumem...

Za OZS pa mislim, da se plačuje ob prispevkih...

Zapadlost plačil članskega prispevka

Zavezanci iz 1. alineje 3. točke - gospodarske družbe - plačujejo članski prispevek v 12-ih obrokih v 15 dneh po izdaji računa. Zavezanci iz 1. alineje 6.točke – samostojni podjetniki - plačujejo članski prispevek v 12-ih obrokih v 15 dneh po izdaji računa.

Zavezanci iz 2. alineje 3. točke - gospodarske družbe (pavšalisti) in zavezanci iz 2. alineje 6. točke – samostojni podjetniki (pavšalisti), plačujejo članski prispevek za kvartalna obdobja januar – marec, april –junij, julij - september in oktober – december v 15 dneh po izdaji računa.
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

Pa še to: meni so lani na GZS rekli, da prvo leto pri GZS ne plačuješ članarine...
snuf24
Nov član
Nov član

obrtna in gospodarska

evo, klicala na obrtno in gospodarsko. nikjer nism član. men je še bolš. morjo poslat odločbo ampak je do zdej še niso. s.p. je registriran pod druge os. storitve in ne eni ne drugi me hvala bogu ne želijo. tako da grem danes preverit k računovodji zakaj neki sem plačevala dursu 8.804 z namenom plačilo članarine obrtni. kaj ma durs pri temu.
a ja, članarino pri Gz je treba plačat, 1. leto pa ni potrebno plačevat članstva. razen če je prihodek več kot 3 mio.

lep dan
ajnos
Računovodja
Računovodja

Re: obrtna in gospodarska

snuf24 napisal/-a:evo, klicala na obrtno in gospodarsko. nikjer nism član. men je še bolš. morjo poslat odločbo ampak je do zdej še niso. s.p. je registriran pod druge os. storitve in ne eni ne drugi me hvala bogu ne želijo. tako da grem danes preverit k računovodji zakaj neki sem plačevala dursu 8.804 z namenom plačilo članarine obrtni. kaj ma durs pri temu.
a ja, članarino pri Gz je treba plačat, 1. leto pa ni potrebno plačevat članstva. razen če je prihodek več kot 3 mio.

lep dan
No, to si je pa dobro zapomniti. Saj, če malo pomislim, so za mojo firmo rabili 6 mesecev, da so me vpisali v svojo evidenco.. torej sem "prišparala" 18 tisočakov.

LP
A
ado
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ado »

Pozdravljeni!

Iz osebnih izkušenj: če si "s.p." in ne potrebuješ obrtnega dovoljenja oz. nisi član obrtne zbornice nisi dolžan plačevati članarine. Ko presežeš 3,9 mio prihodkov v obračunskem letu ti GZS sama pošlje račun za plačevanje članarine.

Lp
Odgovori