Zavarovalne premije - davčno priznani strošek ????

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rafa
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Zavarovalne premije - davčno priznani strošek ????

Odgovor Napisal/-a rafa »

Ko berem Pravilnik o davčno nepriznanih odhodkih davčnega zavezanca se mi poraja vprašanje kako je z zavarovalni premijami za nosilca obrti oz. s.p. - ja.

Ali se:
- premija za naložbeno življensko zavarovanje,
- premija za zdravstveno zavarovanje,

priznava kot strošek dejavnosti ali pa ne in se obravnava kot je navedeno v pravilniku pod 4. členom kot strošek, ki se nanaša na zasebno življenje s.p.-ja.

Upam, da so moji pomisleki nepotrebni, kaj menite o tem ostali !!!

Lep pozdrav !
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

milijon komentarjev

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Ko so zavarovalnice sklepale taka zavarovanja so celo pisno nosile, da gre vse to v strošek. Logika celega davčnega sistema je, kar je strošek je na drugi strani prihodek - se pravi ko boste dobili rento,... Jaz se držim tega pravila, da nezgodno zavarovanje dam v strošek, saj je tudi v podjetjih nezgodno zavarovanje delavcev strošek, rentnega pa ne. Ne vem pa če je prav oziroma po nekaterih tolmačenjih tudi netgodno ne gre.
maja123
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a maja123 »

Jaz sem v preteklosti knjižila zavarovalno premijo za dodatno pokojninsko zavarovanje za s.p-ja med stroške zavarovalnih premij.
Med te stroške pa sem knjižila tudi račune za nezgodno zavarovanje za zaposlene.
Sedaj sem izvedela, da nič od tega ne morem dati v davčno napoved med stroške.
V napovedi za leto 2005 teh stroškov ne bom upoštevala.
Me pa zanima kako bi lahko popravila napako za nazaj. Ali lahko v letošnji napovedi zmanjšam stroške zavarovalnih premij za znesek tistih premij, ki sem jih v preteklosti knjižila in jih menda ne bi smela?
Lep pozdrav
Odgovori