Pogodba za določen čas-1 mesec!

Moderator: Mirko Zbačnik

mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pogodba za določen čas-1 mesec!

Odgovor Napisal/-a mo »

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje.

Delavca bomo vzeli samo na probo za 1 mesec. Zdaj me pa zanima. Mu lahko v pogodbi napišem, da je letni dopust 20 dni? Kako je pa potem z regresom? Sem mu ga 1/12 dolžna izplačati v primeru, da ne ostane pri nas?

Za čimprejšnje odgovore se že v naprej zahvaljujem.

lp
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ali boste delavca zaposlili za nedoločen čas z 1 mesečno preizkusno dobo ali pa za določen čas 1mesec?
V vsakem primeru menim, da bi mu za tisti mesec pripadal sorazmerni delež.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Pogodba o zaposlitvi "na probo" ne obstaja. Kot je napisal Jambolaja je potrebno skleniti pogodbo za določen čas 1 meseca ( v skladu z 52.členomZDR) ali pa pogodbo za nedoločen čas s 1 mesečnim poskusnim delom.
V obeh primerih pridobi pravico do letnega dopusta in regresa.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To na "šrobo" res ne obstaja. A vi vsaj za razliko od mnogih, ga v tem času zaposlite. Vendar je to le pogodba za določen čas, to je en mesec. obstaja pa možnost zapolsitve za daljše obdobje, z enomesečnim poiskusnim delom. oblikovati morate komisijo (nekoga gi ga bo spremljal), delavec mora biti o tem in o pogojih obveščen. Če poiskusna doba ne uspe, se pogodba prekine. Seveda mora biti vse dokumentirano in argumentirano.

Poznam primere, ko so na "probo" vzeli delavca brez pogodbe in so to zagovarjali celo inšpektorju. Žal pa ne poznam inšpektorjevega odgovora na ta dopis podjetnika. :szardi:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Sem se malo narobe izrazila. Ja, za določen čas ga bomo zaposlili, in sicer za 1 mesec. Samo me moti nekaj. Delavec ne sme koristiti dopusta, dokler ni vsaj 6 mesecev neprekinjeno zaposlen v podjetju. Kako naj potem ima pravico do regresa, če ni pravice do dopustav prvem mesecu?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Delavec lahko koristi sorazmeren delež, recimo da mu za leto pripada 24 dni, v prvem mesecu lahko koristi 2 dneva. Po šestih mesecih pa lahko koristi prosto dopust.
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

jam a potem dobi tudi 1/12 regresa?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Če mu po 1 mesecu daste odpoved je upravičen do 1/12 regresa.
Če bo pa še naprej zaposlen čaka na regres z ostalimi.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Tudi 1/12 regresa mu pripada.

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Pozdravljeni!

Danes je delavec prišel na delo in tudi prinesel s seboj delovsko knjižico, vendar je prišlo do spora med njim in šefom. Delavec je vzel del.knjižico in zapustil delovno mesto. Kaj lahko naredim v takem primeru??? Nujno prosim za pomoč. Hvala in lepo pozdravljeni.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ali je to še vedno delavec iz začetka teme? Očitno ga ne boste uspeli prijaviti v delovno razmerje, ker nima želje po tem. Ali pa ste ga že prijavili?
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Je še isti delavec. S 1.2. sem ga že prijavila. Samo zdaj ne vem. Verjetno bi mu morala tudi v del. knjižico napisati za te 4 dni da je bil pri nas.
Odgovori