Dobila sem deset let star službeni avto v uporabo tudi v privatne namene. Zanima me ali si moram voditi kilometre, ki jih prevozim v službene namene in posebej za privatne namene? Kako pa je s cestninami za prevoz na delo?
Vodite si evidenco tako za prevozene kilometre v sluzbene kot tudi za privat namene (skupaj) - v opombi si oznacujte ali je sluzba ali privat. Boniteta se Vam bo v sluzbi pri placi upostevala - ce boste prevozili manj kot 500 km v privat namene se zmanjsa nabavna vrednost avta za 50%, ki je seveda osnova za izracun Vase bonitete. Kar se pa cestnine tiče - če je za sluzbene namene, vam jo seveda delodajalec vrne.
Ali je pot v službo privatna ali službena pot? Če že moram pisati število porabljenih kilometrov v privat namene ali moram navesti tudi lokacijo?To me namreč moti, saj ne rabijo vsi vedeti kje z družino preživljamo proste dneve. Je mogoče dovolj da napišem lokacije in km porabljene v službene namene na koncu meseca popišem števec razliko pa označim za privatne poti.
Privat KM in lokacij NI POTREBNO pisati. Dovolj je, da evidentirate službene km in vsak mesec 1. ali zadnjega v mesecu popišete števec. Iz tega se potem izračuna, koliko je bilo prevoženih km v privatne namene. Da, prevoz od doma do službe in nazaj je tudi privat vožnja.
LP
Če ju pot v službo in nazaj privatna pot in moram tudi sama plačevati cestnino vozim se namreč v Ljubljano potem pa mislim, da se mi službeni avto sploh ne splača imeti. Ali mi mogoče pripadajo tudi prevozni stroški ?
ROZINA napisal/-a:Če ju pot v službo in nazaj privatna pot in moram tudi sama plačevati cestnino vozim se namreč v Ljubljano potem pa mislim, da se mi službeni avto sploh ne splača imeti. Ali mi mogoče pripadajo tudi prevozni stroški ?
V veliki večini se službeni avto res ne splača in mislim, da tudi povračilo za prevoz na delo odpade v tem primeru.
Pri odločitvi ali boste avto imeli ali ne, pa ne pozabite na predlog spremembe Zdoh-1, ki pravi,da se bo po novem boniteta za uporabo službenega vozila v privat namene v devetem in vseh naslednjih letih ugotavljala od vrednosti, ki je enaka 10% nabavne vrednosti avtomobila. Po starem oz. sedaj bonitete v devetem in vseh naslednjih letih ni več.
Jaz imam pa eno trapasto vprašanje, katero osnovo vzameš prvo leto za izračun bonitete? Nabavno vrednost avta z DDV ali nabavno vrednost z DDV zmanjšano za xx procent?