Računovodski servis ali lastno vodenje? Začetnik

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
D.J.
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Računovodski servis ali lastno vodenje? Začetnik

Odgovor Napisal/-a D.J. »

Lep pozdrav! :D

Prvo leto poslovanja je za mano (vodim internetno trgovino, študent s.p. popoldanc). Knjige sem vodil po sistemu enostavnega knjigovodstva, ki ga bom vodil še letos. Ker bom verjetno naslednje leto postal davčni zavezanec (podvprašanje: saj sem kot popoldanc tudi lahko, ne?), bom sproti tudi začel voditi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva. Tukaj pa sem sedaj v dilemi. Ker vidim, da je te naše "pametne" zakonodaje in birokracije ogromno me skrbi, da ne bom mogel spremljati vseh sprememb ter se izogibati pastem.
Tako imam dve možnosti:
- sam vodim knjigovodstvo s programom in večino zadev uredim sam
- celotno vodenje prepustim rač. servisu

Kot mikro podjetje si trenutno ne morem privoščiti (zame) velikih mesečnih izdatkov (to je za tako zadevo lahko že 20k SIT+), obenem pa bi bili nujni mesečni poslovni izkazi uspeha ter takojšnja evidenca nad celotnim poslovanjem (zaloge, dobičkonosnost posameznih pošiljk, ipd.). To pa so takoj dodatne točke in višja cena storitve v servisu ... Nekako se nagibam h kombinirani verziji - da sam vodim knjigovodstvo v programu (ki so pa zopet 100k SIT+), obenem pa koristim svetovanje (ki ga bom rabil veliko, predvsem na začetku :?) rač. servisa. Tu me pa zanima, kakšne so kaj cene, če se sploh da koristiti ločeno samo svetovanje? Drugače pravih izkušenj s programi še nimam - sem (drugič že :lol:) študent 1. letnika EF in poznam knjigovodstvo samo v osnove, tako da bi mi verjetno že knjiženje v programu znalo delati težave. So mi pa nekateri priporočili, češ, da mi bo koristilo še v prihodnje.

Upam, da niste tu same računovodje, ki boste priporočali računovodske servise :mrgreen:

Hvala že vnaprej za vse odgovore in nasvete :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Na trgu lahko najdete program, ki vam omogoča vodenje lastnega podjetja. Da bi stroške zmanjšali in hkrati pravilno vodili knjigovodstvo, vam predlagam, da se (vsaj za začetek) povežete s kakim računovodjem. Ščasoma se lahko "osamosvojite". Je pa tu vprašanje rentabilnosti glede porabe časa za izdelvo bilanc, kajti čas za študij davčnih in ostalih predpisov, bi vi lahko koristneje uporabili.

Jaz bi bil za kombinacijo. Ščasoma bi računovodja potreboval le za zahtevnejše operacije, se pravi končne izkaze. Medletne predloge izkazov namreč omogočajo že skoraj vsi programi.
:wink:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
D.J.
Nov član
Nov član
Kontakt:

Hvala za odgovor.
elektrik napisal/-a:Na trgu lahko najdete program, ki vam omogoča vodenje lastnega podjetja.
Sem videl, da imena programov ne smete objavljat. Nekaj sem že raziskoval, pa me samo zanima, če je to program na *? :D Ali lahko dobim take informacije na ZS?
elektrik napisal/-a:Da bi stroške zmanjšali in hkrati pravilno vodili knjigovodstvo, vam predlagam, da se (vsaj za začetek) povežete s kakim računovodjem.
Kot redni študent lahko uporabim možnost kontaktiranja s profesorjem :D
elektrik napisal/-a:Ščasoma se lahko "osamosvojite". Je pa tu vprašanje rentabilnosti glede porabe časa za izdelvo bilanc, kajti čas za študij davčnih in ostalih predpisov, bi vi lahko koristneje uporabili.
Hja ... Po pravici povedano, študiral predpise ravno ne bi. Ravno za te primere bi rad imel svetovanje. Predvsem zato, ker se še prehitro izgubiš v vsej gori podatkov. Sama izdelava bilanc pa se mi ne zdi tak problem (dokler jo redno delam, zdej se ubijam za zadnja lanska dva meseca).
elektrik napisal/-a:Jaz bi bil za kombinacijo. Ščasoma bi računovodja potreboval le za zahtevnejše operacije, se pravi končne izkaze. Medletne predloge izkazov namreč omogočajo že skoraj vsi programi.
:wink:
Na začetku bi se verjetno še lovil na samem knjiženju, ker tudi vseh kontov ne poznam :oops:

Bi mi morda lahko kdo podal približne cene za naštete storitve?
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Še malo vzpodbude iz moje strani. Tudi jaz sem kot študentka 2. letnika EPF začela voditi računovodstvo in vse kar sodi zraven. Seveda sem izkoristila razna svetovanja, ki jih nudijo na GZS (se splača, ker je zastonj!!!), kakšne napotke od znancev, ki delajo v računovodstvu (npr. za plače) in seveda v veliki meri Forum računovodja. Tukaj resnično dobiš odgovore na kakršnokoli vprašanje.
Jaz bi ti svetovala, da se podaš v samostojno vodenje poslovnih knjig, na koncu leta, ko bo treba sestaviti letno poročilo, pa angažiraj kakšen računovodski servis, da ti pomagajo sestaviti Izkaze.
Jaz mislim, da lahko tudi sam opraviš s tem. Ti pa priporočam, da prebereš tudi kakšno revijo X, ki ti bo sigurno v pomoč.

LP, matica
D.J.
Nov član
Nov član
Kontakt:

matica napisal/-a:Še malo vzpodbude iz moje strani.
:mrgreen:
matica napisal/-a:Seveda sem izkoristila razna svetovanja, ki jih nudijo na GZS (se splača, ker je zastonj!!!), kakšne napotke od znancev, ki delajo v računovodstvu (npr. za plače) in seveda v veliki meri Forum računovodja.
Bi se dal dobit kej več informacij o GZS predavanjih? :oops: Nekako sploh nisem vedel za to :?
matica napisal/-a:Jaz mislim, da lahko tudi sam opraviš s tem. Ti pa priporočam, da prebereš tudi kakšno revijo X, ki ti bo sigurno v pomoč.
A ta X bi se dal dobit na ZS? :mrgreen:
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Opozarjam, da so zasebna sporočila prav tako cenzurirana (tečejo pač preko foruma), zato predlagam e-pošto za obveščanje o programih, poleg tega imamo poseben kotiček, kjer lahko (če dobite dovoljenje za objavo) objavite povpraševanje po programu. Revija X je pa revija Iks, ki jo boste našli v mnogih knjižnicah (prebrskajte forum, saj sem že večkrat napisala seznam knjižnic, ki jo imajo).

LP, Nina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

In posamezna številka, še posebno če je dvojna, ima lahko tudi 300 strani in več. ker jo moramo plačevat, je v kakšni "pdf" ali drugačni obliki ni na spletu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bostjan13
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bostjan13 »

Sam sem se trudil 2 leti voditi računovodstvo, pa sem letos obupal. Sem dopolnilni s.p., imam enega zaposlenega.
Po mojem lahko najdeš kakšen servis tudi za manj kot 20k - jaz sem ga 15k , pa naredijo vse. :mrgreen:

Glaven problem je so bila stalna spreminjanja zakonov in jih nisem uspel slediti. fajn pa je, da vseeno poznaš nekaj računovodsko-poslovnih pravil, da se lahko ustrezno odločaš o nekaterih potezah.
Boštjan
D.J.
Nov član
Nov član
Kontakt:

Aha, tole so tili "par tisočakov" :lol: Jaz se bom kar poslužil *tistega* programa, ker potrebujem takojšnjo evidenco nad skladiščem, ipd. Tako, da rač. ser. nekako odpadejo :|

Mi lahko samo še kdo pove, kje se da dobiti informacije o brezplačnih predavanjih na OZS?
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Poskusi na infopika na GZS (www.gzs.si). Tam najdeš termine svetovalcev za različna področja. Kako pa je na OZS pa ne vem.. :roll:

LP, matica :scool:
aboridjin
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a aboridjin »

In to je program .... kateri??? Naj bo kdo prijazen in mi napiše na mail zaradi cenzure.

aboridjin@gmail.com

Hvala
Dobite za per!
Odgovori