Knjiženje materiala v gostinstvu
Moderator: Mirko Zbačnik
Knjiženje materiala v gostinstvu
Pozdravljeni!
Prosim za pojasnilo, kako se knjiži material(pijača) v gostinstvu za zasebnika pri dvostavnem knjigovodstvu. Kakšen je ves potek knjižbe od nabave do porabe in kam in kako knjižiti morebitni kalo. Sem začetnica v gostinstvu in bi mi res NUJNO prišla prav vaša pomoč. Hvala!
Prosim za pojasnilo, kako se knjiži material(pijača) v gostinstvu za zasebnika pri dvostavnem knjigovodstvu. Kakšen je ves potek knjižbe od nabave do porabe in kam in kako knjižiti morebitni kalo. Sem začetnica v gostinstvu in bi mi res NUJNO prišla prav vaša pomoč. Hvala!
Majolinka
Lahko še jaz dodam vprašanje v to temo?
Zanima me namreč kako je pravilno knjižiti dnevni inkaso v knjigo izdanih računov. Ali je potrebno za vsak dan posebej ali lahko združujem račune izdane preko blagajne fizičnim osebam za 7 dni skupaj ali morda za cel mesec??
Rada bi imeli čimmanj knjižb, da je zadeva bolj pregledna, pa ne vem kje bi našla odgovor.
Lep, sončen dan vsem maškaram, ki so se oblekle v "računovodje".
Lep, sončen dan vsem maškaram, ki so se oblekle v "računovodje".
Evida
Gotovinski promet z obračunanim DDV (prodaja končnim potrošnikom) knjižimo mesečno. Lokalov je kar nekaj, vse je računalniško podprto in dobimo mesečne rekapitulacije. Gotovina se oddaja dnevno v DNT, poleg tega so tu še plačilne kartice, razni bloki, pa študentski boni - vse to je prodaja končnim potrošnikom in res si ne predstavljam, da bi to po vseh 6 lokalih knjižila dnevno (vsak dan DDV 8,5 in 20%
).
Lani smo imeli davčno kontrolo, pa na davčne knjige ni bilo pripomb (seveda je vsaka faktura davčnemu zavezancu v KIR izkazana posebej, ves promet končnim potrošnikom pa v eni vrstici). Imam pa precej podrobno izdelane mesečne rekapitulacije (po lokalih, po vrstah plačil, po stopnji DDV itd...)
Lani smo imeli davčno kontrolo, pa na davčne knjige ni bilo pripomb (seveda je vsaka faktura davčnemu zavezancu v KIR izkazana posebej, ves promet končnim potrošnikom pa v eni vrstici). Imam pa precej podrobno izdelane mesečne rekapitulacije (po lokalih, po vrstah plačil, po stopnji DDV itd...)
Anela
Anela, ste pač imeli opravka z rahlo neveščim davčnim inšpektorjem.
PZDDV v 2. točki 169 člena (KIR) jasno in natančno opisuje kaj in kako se vpisuje v KIR - govori o dnevnih in ne mesečnih iztržkih.
Meni mesečna rekapitulacija služi zgolj za kontrolo, iztržke pa knjižim dnevno. Če bi jih smeli le mesečno, dnevni sploh ne bi obstajali, a ne?
Da pa je stvar precej zamudna, vem iz lastnih izkušenj.
PZDDV v 2. točki 169 člena (KIR) jasno in natančno opisuje kaj in kako se vpisuje v KIR - govori o dnevnih in ne mesečnih iztržkih.
Meni mesečna rekapitulacija služi zgolj za kontrolo, iztržke pa knjižim dnevno. Če bi jih smeli le mesečno, dnevni sploh ne bi obstajali, a ne?
Da pa je stvar precej zamudna, vem iz lastnih izkušenj.
Ne bi rekla, da so bili inšpektorji nevešči.... (kontrola DDV je bila že 2-krat, inšpektorji različni).
Pa poglejmo še malo v 167.člen PDDV - 2. odstavek:
"Če davčni zavezanec v okviru knjig iz prejšnjega odstavka (I-RAČ, P-RAČ) ne more zagotoviti vseh potrebnih podatkov, lahko spremlja podatke tudi v ločenih knjigah."
In te ločene knjige so dnevni iztržki po lokalih, osnovah in stopnjah DDV..., kar so pregledovali zelo podrobno (dnevni iztržki vsekakor morajo obstajati) Da pa je v knjigi I-RAČ vse to v enem znesku (na mesec) ni bilo nobenih pripomb.
Saj ne pravim, da ne smete vpisovati v KIR dnevne iztržke, lahko pa se organizirate tudi drugače (pa ni kaznivo
)
Pa poglejmo še malo v 167.člen PDDV - 2. odstavek:
"Če davčni zavezanec v okviru knjig iz prejšnjega odstavka (I-RAČ, P-RAČ) ne more zagotoviti vseh potrebnih podatkov, lahko spremlja podatke tudi v ločenih knjigah."
In te ločene knjige so dnevni iztržki po lokalih, osnovah in stopnjah DDV..., kar so pregledovali zelo podrobno (dnevni iztržki vsekakor morajo obstajati) Da pa je v knjigi I-RAČ vse to v enem znesku (na mesec) ni bilo nobenih pripomb.
Saj ne pravim, da ne smete vpisovati v KIR dnevne iztržke, lahko pa se organizirate tudi drugače (pa ni kaznivo
Anela