Sprememba pogojev za odbitek DDV-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
suzana1
Začetnik
Začetnik

Sprememba pogojev za odbitek DDV-ja

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Na osnovi 42. čl. ZDDV in 125. čl. PZDDV je potrebno popraviti vstopni DDV od opreme, če se pred potekom 5 let spremenijo pogoji, ki so merodajni za odbitek DDV ob nabavit opreme. Nekje sem zasledila, da to pomeni odtujitev sredstva (npr. kraja, prekinjena pogodba finančnega leasinga). Ali je potrebno popraviti vstopni DDV, tudi če sredstvo po 3 letih prodaš, seveda pri prodaji obračunaš in plačaš DDV od tržne vrednosti vozila? Kako ravnati, če je sredstvo v pretežni meri poškodovano (npr. totalka pri vozilu), sredstvo ima zmanjšano vrednost (npr. razbitino prodaš z DDV-jem), podjetje pa prejme odškonino iz naslova kasko zavarovanja, ki pa je DDV-ja oproščena?
suzana1
Začetnik
Začetnik

Kaj res nihče ne ve nič o spremembi pogojev za odbitek DDV-ja? Saj se vam verjetno večkrat zgodi, da pred potekom 5 let od nabave prodate osnovno sredstvo za katero ste si uveljavljali vstopni DDV.

lp
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Ni potrebno popravljati DDV-ja. O tem so pisali v Iksu 11/2004 (da je treba popravljati), nato pa so to demantirali v Iksu 3/2005.

Enako piše tudi v Iksu 9-10/2005. Čudi me pa, da v eni od tem malo niže nekateri ugotavljajo, da se DDV popravlja in so me malo zmedli in bi rada, da se še kdo oglasi z mnenjem. :spomezik:
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Jaz sem o tem telefonsko debatirala z ga.Nušo Zalokarjevo iz Zveze in mi je rekla, da se prodaja osnovnega sredstva pred potekom dobe nikakor ne šteje za spremembo pogojev, če je v fakturi zaračunan DDV in ga ni potrebno popravljati.
suzana1
Začetnik
Začetnik

Marjeticava,

hvala za odgovor, si me zelo pomirila.

lp
Odgovori