Sprememba pogojev za odbitek DDV-ja
Moderator: Mirko Zbačnik
Sprememba pogojev za odbitek DDV-ja
Na osnovi 42. čl. ZDDV in 125. čl. PZDDV je potrebno popraviti vstopni DDV od opreme, če se pred potekom 5 let spremenijo pogoji, ki so merodajni za odbitek DDV ob nabavit opreme. Nekje sem zasledila, da to pomeni odtujitev sredstva (npr. kraja, prekinjena pogodba finančnega leasinga). Ali je potrebno popraviti vstopni DDV, tudi če sredstvo po 3 letih prodaš, seveda pri prodaji obračunaš in plačaš DDV od tržne vrednosti vozila? Kako ravnati, če je sredstvo v pretežni meri poškodovano (npr. totalka pri vozilu), sredstvo ima zmanjšano vrednost (npr. razbitino prodaš z DDV-jem), podjetje pa prejme odškonino iz naslova kasko zavarovanja, ki pa je DDV-ja oproščena?
Ni potrebno popravljati DDV-ja. O tem so pisali v Iksu 11/2004 (da je treba popravljati), nato pa so to demantirali v Iksu 3/2005.
Enako piše tudi v Iksu 9-10/2005. Čudi me pa, da v eni od tem malo niže nekateri ugotavljajo, da se DDV popravlja in so me malo zmedli in bi rada, da se še kdo oglasi z mnenjem.
Enako piše tudi v Iksu 9-10/2005. Čudi me pa, da v eni od tem malo niže nekateri ugotavljajo, da se DDV popravlja in so me malo zmedli in bi rada, da se še kdo oglasi z mnenjem.
-
MARJETICAVA
- Računovodja