dohodki v tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ema13
Novinec
Novinec

dohodki v tujini

Odgovor Napisal/-a ema13 »

Zanima me kako je potrebno prijaviti v Sloveniji dohodke v tujini.

Poleg place v tujini prejemam tudi bonitete: najem stanovanja.
V tujini je ta boniteta obdavcena isto kot osebni dohodek. Kako je s tem v Sloveniji?

Hvala za nasvet.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Tudi pri nas je boniteta obdavčena isto kot plača.

Torej v rubriko 1101 vnesete bruto plačo ( 1. stolpec ) in akontacijo( 4. stolpec ), ki ste jo plačali v tujini

V rubrko 1102 pa bruto boniteto ( 1. stolpec ) in akontacijo ( 4. stolpec ), ki ste jo plačali v tujini.

Pozdrav vsem,

MG
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Ojla, ne bom odpirala nove teme bom kar tukaj vprašala. Znanec je zaposlen v Avstriji, stalno prebivališče ima v Sloveniji. Zasledila sem, da bi tudi on moral izpolniti obrazec za dohodnino. A mi lahko kdo kaj več pove o tem? Ima tudi nekaj zemlje v Sloveniji katero je podedoval. A mora v službi zaprositi za izpisek plač iz leta 2005?
Prosim za pomoč! Hvala vsem za odgovore!

Lep pozdrav, Tajči
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Lansko leto sem izpolnjevala napoved za nekoga s podobnim primerom. V Avstriji ni dobil sumarnega izpisa, temveč izpisek za vsako posamezno plačo. Znesek se vnese pod rubriko dohodki doseženi v tujini, plačani prispevki in dohodnina pa se vneseta kot pri plačah prejetih v Sloveniji. Druga opcija pa je, da dobi potrdilo avstrijske davkarije, da so bile akontacije dohodnine plačane tam. Naj bo pa pripravljen na spraševanja dacarjev, ker o teh zadevah ne vedo kaj preveč. Kljub temu da nas kdaj prijetno presenetijo.
Ali ima za zemljo določeno višino katasterskega dohodka? Tega se vpiše v napoved in upa naj da mi ne bo potrebno doplačati.
Odgovori