Zanima me kako je potrebno prijaviti v Sloveniji dohodke v tujini.
Poleg place v tujini prejemam tudi bonitete: najem stanovanja.
V tujini je ta boniteta obdavcena isto kot osebni dohodek. Kako je s tem v Sloveniji?
Hvala za nasvet.
dohodki v tujini
Moderator: Mirko Zbačnik
Ojla, ne bom odpirala nove teme bom kar tukaj vprašala. Znanec je zaposlen v Avstriji, stalno prebivališče ima v Sloveniji. Zasledila sem, da bi tudi on moral izpolniti obrazec za dohodnino. A mi lahko kdo kaj več pove o tem? Ima tudi nekaj zemlje v Sloveniji katero je podedoval. A mora v službi zaprositi za izpisek plač iz leta 2005?
Prosim za pomoč! Hvala vsem za odgovore!
Lep pozdrav, Tajči
Prosim za pomoč! Hvala vsem za odgovore!
Lep pozdrav, Tajči
Lansko leto sem izpolnjevala napoved za nekoga s podobnim primerom. V Avstriji ni dobil sumarnega izpisa, temveč izpisek za vsako posamezno plačo. Znesek se vnese pod rubriko dohodki doseženi v tujini, plačani prispevki in dohodnina pa se vneseta kot pri plačah prejetih v Sloveniji. Druga opcija pa je, da dobi potrdilo avstrijske davkarije, da so bile akontacije dohodnine plačane tam. Naj bo pa pripravljen na spraševanja dacarjev, ker o teh zadevah ne vedo kaj preveč. Kljub temu da nas kdaj prijetno presenetijo.
Ali ima za zemljo določeno višino katasterskega dohodka? Tega se vpiše v napoved in upa naj da mi ne bo potrebno doplačati.
Ali ima za zemljo določeno višino katasterskega dohodka? Tega se vpiše v napoved in upa naj da mi ne bo potrebno doplačati.