capa1 napisal/-a:Če logično pomislim - res, zakaj na AČR? Saj je ta obveznost za december 2005, samo plačana še ni. Kot npr. računi za 2005, plačilo v letu 2006. AČR so dejansko tiste obveznosti, ki se nanašajo na bodoča obdobja in si ne smemo priznati stroškov v tem letu.
Ali prav razmišljam?
Mogoče zamenjujemo pojma AČR (aktivne časovne azmejitve) in PČR (pasivne časovne razmejitve. Tu bi šlo dejansko za prenos iz obveznosti (264) na drugo obveznost (295), kar se mi zdi nesmisel.
sicer so AČR smiselne, ko razmejujemo navadno kake stroške daljše obdobje, ki se nanašajo lahko tudi na dve lti. PČR lahko uporabljamo, ko imamo dejansko že prihodek, ki naj bi se nanašan na neko predhodno obdobje, ni pa še fakturiran iz takšnih in drugačnih razlogov. Dejasnko naj bi to uporabljali, vendar dvomim, da se jih tega kaj veliko poslužuje.
Glkede saldov kontov obveznosti pa jaz smatram, da morajo izkazovati pravo stanje, torej koliko je obveznosti in ne koliko naj bi bilo teh obveznosti. Če neko obveznost poravnamo šele 10. 1. 2006, imamo presečni dan 31. 12. 2005, ko delamo bilanco na kontu 264 dejansko saldo.
To je moje mišljenje.