Pozdravljeni.
Prosil bi, če mi lahko kdo svetuje in pomaga, in sicer sem leta 2005 bil zaposlen v Avstriji in sem tudi tam prejemal plačo, kakor tudi plačeval vse prispevke (soc.zav. in davke).
Zanima me ali moram oddati napoved v Slo. kot mi je bilo rečeno? In ali moram potem še davke plačati v Slo., čeprav sem jih že v Avstriji (v takem primeru bi šlo za dvojno obdavčevanje, kar pa zakon ne dovoljuje)?
Hvala za pomoč, ter lep pozdrav.
Mike
Plača prejeta v tujini
Moderator: Mirko Zbačnik
Vložite napoved, vpišete bruto prejemke v Avstriji (brez dodatka za ločeno življenje ipd), plačane prispevke in plačane akontacije dohodnine. Zna se zgoditi da kaj doplačate, ali pa da kaj dobite nazaj, odvisno od višine akontacije plačane v Avstriji. Vnesite podatke v program pa vam bo sam izračunal kakšen bo izzid za vas.
Stvar sploh ni tako enostavna, poleg napovedi je potrebno priložiti tudi dokazila o plačanem tujem davku, ki pa naj bi bila tudi uradno prevedena v slovenski jezik. Če že hoče DURS pobirati našim državljanom dohodnino od tujih dohodkov, naj prevod naredijo njihovi prevajalci, ne pa da moraš plačati še drage prevode. Lep dan