Plača prejeta v tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mike
Novinec
Novinec

Plača prejeta v tujini

Odgovor Napisal/-a mike »

Pozdravljeni.

Prosil bi, če mi lahko kdo svetuje in pomaga, in sicer sem leta 2005 bil zaposlen v Avstriji in sem tudi tam prejemal plačo, kakor tudi plačeval vse prispevke (soc.zav. in davke).

Zanima me ali moram oddati napoved v Slo. kot mi je bilo rečeno? In ali moram potem še davke plačati v Slo., čeprav sem jih že v Avstriji (v takem primeru bi šlo za dvojno obdavčevanje, kar pa zakon ne dovoljuje)?

Hvala za pomoč, ter lep pozdrav.
Mike
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Vložite napoved, vpišete bruto prejemke v Avstriji (brez dodatka za ločeno življenje ipd), plačane prispevke in plačane akontacije dohodnine. Zna se zgoditi da kaj doplačate, ali pa da kaj dobite nazaj, odvisno od višine akontacije plačane v Avstriji. Vnesite podatke v program pa vam bo sam izračunal kakšen bo izzid za vas.
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Stvar sploh ni tako enostavna, poleg napovedi je potrebno priložiti tudi dokazila o plačanem tujem davku, ki pa naj bi bila tudi uradno prevedena v slovenski jezik. Če že hoče DURS pobirati našim državljanom dohodnino od tujih dohodkov, naj prevod naredijo njihovi prevajalci, ne pa da moraš plačati še drage prevode. Lep dan
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Lansko leto sem imela tak primer, predložiti je bilo potrebno plačilne liste, prevod pa je naredil zavezanec sam na licu mesta (kaj je bruto kaj so prispevki..). Nobenih dokazil in uradnih prevodov niso zahtevali. V Ljubljani, morda je drugje drugače.
Odgovori