Lep pozdrav.
Z 31.1. mi je potekla pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas (odpoved sem dala jaz). Katere dokumente bi mi stari delodajalec moral vročiti ob končanju dela?
Z dnem 27.3. pričnem z delom v novem podjetju (od 1.2. do 26.3. sem brezposelna, na zavod se nisem prijavila, obvezno zdravstveno zavarovanje si plačujem sama).
Ali ima potrdilo o dopustu starega delodajalca sploh kakšno vrednost (glede na to, da nisem bila zaposlena v vmesnem času)? Kako je z regresom? In dopust pri novem delodajalcu (tri mesce poskusnega dela, nato zaposlitev za nedoločen čas)?
Pa še eno vprašanje: kadar pošlješ prošnjo za zaposlitev (razpis) - v kakšnem času ti morajo odgovoriti? Ali je ta čas zakonsko predpisan?
Hvala za pomoč!
Lep in uspešen petek vam želi
Talika
Zaposlitev na novem delovnem mestu
Moderator: Mirko Zbačnik
Delodajalec mora po prenehanju delovnega razmerj delavcu vrniti delovno knjižico. Izdjala naj bi se tudi potrdila o izrabljenem letnem dopustu. Glede izrabe letnega dopusta in regresa sem osebno mnenja, da se ne prenaša, saj menim, da gre v delovnem razmerju za osebno razmerje med delavcem in delodajalcem in ne vidim razloga, zakaj bi novega delodajalca moralo skrbeti, koliko dopusta ste prej že porabili. V kolikor novi delodajalec potrdila o izrabljenem dopustu ne bo iskal predlagam, da mu ga ne izročite. Enako glede regresa. Tako ali tako boste dobili ti dve pravici šele, ko vam poteče z zakonom določen rok, ko ste do dopusta in regresa upravičeni. Glede zadnjega vprašanja pa lahko rečem, da rok v katerem mora delodajalec odgovoriti na prošnjo ni določen. Delodajalec mora v 8 dneh po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi obvestiti neizbranega kandidata o tem, da ni bil izbran. V kolikor ne izbere nobenega o tem ni dolžan niti obveščati.
LP
LP
Delodajalec mora delavcu dati ob odhodu potrdilo o koriščenju dopusta in izplačilu regresa. Če v vašem primeru niste nič dobili naj tudi tako napiše. V tem primeru boste lahko pri novem delodjalcu dobili oboje v polni vrednosti po preteku 6 mesecev.
ZDR 28. člen
(pravice neizbranega kandidata)
(1) Delodajalec mora v osmih dneh po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi pisno obvestiti neizbranega kandidata o tem, da ni bil izbran.
(2) Delodajalec je dolžan neizbranemu kandidatu na njegovo zahtevo vrniti vse dokumente, ki mu jih je predložil kot dokaz za izpolnjevanje zahtevanih pogojev za opravljanje dela.
ZDR 28. člen
(pravice neizbranega kandidata)
(1) Delodajalec mora v osmih dneh po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi pisno obvestiti neizbranega kandidata o tem, da ni bil izbran.
(2) Delodajalec je dolžan neizbranemu kandidatu na njegovo zahtevo vrniti vse dokumente, ki mu jih je predložil kot dokaz za izpolnjevanje zahtevanih pogojev za opravljanje dela.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net