plača - destimulacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
burjam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Bled

plača - destimulacija

Odgovor Napisal/-a burjam »

Imam eno vprašanje... Ali je to res, da delavcu ne smeš dati negativne stimulacijo*? Baje da se mu to ne sme trgati od osebnega dohodka?
Hvala
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Vsaka destimulacija mora biti pisno predložena delavcu. Vsekakor pa bruto ne sme biti nižji, kot je naveden v pogodbi o zaposlitvi.
burjam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Bled

plača - destimulacija

Odgovor Napisal/-a burjam »

Imam pisno obrazložitev... kako bi pa potem to morali prikazati pri plači, da bi bilo pravilno?
Hvala
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Ne vem, kakšen program imate za obračun plač-npr. če za stimlacijo vnašate določen %, ga za destimulacijo vnesete s predznakom -.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Destimulacijo lahko obračunavate. Pogoj je, da so pravila igre znana v naprej in napisana v vašem pravilniku o plačah. Če tega v pravilnikih ni in tudi ni navedenih natačnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za obračunavanje destimulacije tega ne semte obračunavati.

Lp,

MG
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljeni,

Ali mi lahko kdo pove kaj točno mora biti navedeno v pravilniku o plačah oz. kje bi lahko dobila vzorec takega pravilnika.

Glede zgornje teme pa me zanima, če ima nekdo v pogodbi navedeno osnovno palčo ali destimulacija v nobenem pimeru ne sme znižati te določene osnovne bruto palče.

Zahvaljujem se za vsak nasvet.

Lep pozdrav.
marea
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Mi imamo napisan sklep, da se lahko delavcu da +/- 25 % uspešnosti na njegovo bruto plačo. Ko smo imeli inšpekcijo smo ga morali napisat.

LP, Anka22
darjaaa
Novinec
Novinec

Re: plača - destimulacija

Odgovor Napisal/-a darjaaa »

Zanima me kaj mi predlagate in sicer mi je direktor pri plačilni listi znižal stimulacijo in sicer kar dobro v minus, prej mi je seveda to tudi pisno (preko mejla) napisal, enkrat nam je tudi na sestanku to povedal, da nam bo začel odbijat od plače... V pogodbi, ki je sicer že stara 6let ni nikjer nič navedeno in tudi nobenega lista oz. pravilnika nimam.
Zaenkrat mu ne bom nič omenjal ampak se bojim, da mi bo tudi v naslednjih treh mesecih zbijal...
Slo5
Računovodja
Računovodja

Re: plača - destimulacija

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Plača ne sme biti manjša od zapisane v pogodbi o zaposlitvi. Drugače pa je stimulacija nekaj kar si prislužiš ali ne. V velikih firmah pa je eleganten način, da delavcu povišaš plačo in mu to povišico brez večjih zapletov lahko tudi vzameš, če se poslabša poslovanje.
Odgovori