Ali je to res (zamudne obresti)

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ttb
Začetnik
Začetnik

Ali je to res (zamudne obresti)

Odgovor Napisal/-a ttb »

Ojla!

Kolegice mi govorijo, da so nekoč nekje slišale, da znesek zamudnih obresti ne more biti višji od glavnice. Berem Obligacijski zakonik, pa piše le za "obresti", naprej, ko govori za zamudne obresti pa to ne piše.

Prosim pomagajte!

Lep dan še naprej

Tanja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

DA, točno! V takem primeru govorimo o oderuških obrestih po ZOR. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ustavno sodišče je dne 02.03.2006 razveljavilo člen 1060 Obligacijskega zakonika, ki govori o obrestih. Za dolgove, ki so nastali po 01.01.2002 obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih pa neplačanih obresti doseže glavnico.
Za dolgove pred 01.01.2002 pa to ne velja.

Odločbo najdete na spodnji povezavi.

http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.n ... 7200288E99

Moram povedati, da je Vrhovno sodišče v tem tednu vložila ponovno pobudo na ustavno sodišče, oni pa zahtevajo, da ne bi obveljalala prejšnja odločitev Ustavnega sodišča. Vendar zaenkrat je v veljavi.

LP
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Zamudne obresti so prenehale teči, ko so presegle glavnico že enkrat lani. S to ustavno odločbo pa so prenehale teči s 1. 1. 2002, če so bile višje od glavnice, sicer pa so tekle do takrat, ko so dosegle glavnico.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Ja ampak v praksi se to ni delalo in na sodišču so dolžnikom, ki so ugovarjali, da so pač obresti nehale teči, ker so pač presegle glavnico kratko malo zavračili takšne ugovore. Sama sem v tem času prejela kot upnica 5 x znesek glavnice, pa čeprav je dolžnik ugovarjal temu. Tako so pač delala sodišča. Zakon nekaj, sodišče nekaj. Tako to gre v naši državi.
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ja, ampak kolikor vem, sem se pogovarjala z eno sodnico, zdaj na sodiščih pričakujejo kup nasprotnih tožb po odločbi US in bodo upniki postali dolžniki, ker bo lahko vsak s tožbo terjal nazaj preveč plačane obresti in "bo tožbo gladko dobil". Tako je dejala sodnica.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Ja čist možno, zato pa so na Vrhovnem sodišču vložili pobudo, da se spet zakon spremeni
yanna1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

Aja, kar zakon bodo spremenili iz strahu, da bodo zasipani v delu :shock:

Hmm....jst bi pa imela uzakonjeno mesečno rento in prenehanje plačevanja RTV prispevka :sbolan:

Res svashta si ta država privošči....bo treba v tujino,ker tej državi se res slabo piše....oziroma njenim državljanom
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če sem prav slišal informacijo, bodo do konec leta zakonite obresti 13,5% in se bodo morale obračunavati trideseti dan po zapadlosti, ne lgede na to, ali je to izrecno navedeno na dokumentu.
Že sedaj je to za davćno vprašljivo, ker mi kar tako napišemo, da bomo v primeru zamude obračunavali obresti, potem jih pa ne. To je lahko zavestno nižanje davčne osnove. Kolikšen je procent izterljivosti le-teh, nobenega ne briga :sjezen: .

Pravijo, da je v Sloveniji velika finančna nedisciplina. Raziskava iz leta 1999 je pokazala, da v takratnih državah EU ni bilo kaj bolje kot pri nas. torej smo glede tega že bili v Evropi. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja

Mirko je napisal:

Že sedaj je to za davćno vprašljivo, ker mi kar tako napišemo, da bomo v primeru zamude obračunavali obresti, potem jih pa ne. To je lahko zavestno nižanje davčne osnove. Kolikšen je procent izterljivosti le-teh, nobenega ne briga.

Mirko jaz sem imela primer, ko je inšpekcija pri pregledu zaradi tega povečala davčno osnovo. Ne račune ni potrebno pisati, da se bodo v primeru zamude obračunale obresti, ker drugače jih seveda moraš. Če pa jih želiš, za tem stoji Obligacijski zakon, tako, da jih ne glede na to, da to ni napisano na računu, lahko obračunaš, če to želiš. Se reče veliko boljša je druga varianta, kot pa prva, ker v drugi varianti nič ne kršiš.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Točno tako, na kaj vse moramo biti pozorni. Torej mi "mali", bomo morali obračunati obresti, za katerih ne bo moč, ali pa jih bo težko izterjat. Pa še poslovnemu partnerju bi se zamerili, ker niso vsi taki, da ne bi plačali. nekateri bi radi, pa ne morejo. Za nagrado, za razumevanje, ki bi prosili, naj bi jim poslali še obračun obresti?! res poslovno.... .
Mirko Slika
Odgovori