Ali je to res (zamudne obresti)
Moderator: Mirko Zbačnik
Ali je to res (zamudne obresti)
Ojla!
Kolegice mi govorijo, da so nekoč nekje slišale, da znesek zamudnih obresti ne more biti višji od glavnice. Berem Obligacijski zakonik, pa piše le za "obresti", naprej, ko govori za zamudne obresti pa to ne piše.
Prosim pomagajte!
Lep dan še naprej
Tanja
Kolegice mi govorijo, da so nekoč nekje slišale, da znesek zamudnih obresti ne more biti višji od glavnice. Berem Obligacijski zakonik, pa piše le za "obresti", naprej, ko govori za zamudne obresti pa to ne piše.
Prosim pomagajte!
Lep dan še naprej
Tanja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ustavno sodišče je dne 02.03.2006 razveljavilo člen 1060 Obligacijskega zakonika, ki govori o obrestih. Za dolgove, ki so nastali po 01.01.2002 obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih pa neplačanih obresti doseže glavnico.
Za dolgove pred 01.01.2002 pa to ne velja.
Odločbo najdete na spodnji povezavi.
http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.n ... 7200288E99
Moram povedati, da je Vrhovno sodišče v tem tednu vložila ponovno pobudo na ustavno sodišče, oni pa zahtevajo, da ne bi obveljalala prejšnja odločitev Ustavnega sodišča. Vendar zaenkrat je v veljavi.
LP
Za dolgove pred 01.01.2002 pa to ne velja.
Odločbo najdete na spodnji povezavi.
http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.n ... 7200288E99
Moram povedati, da je Vrhovno sodišče v tem tednu vložila ponovno pobudo na ustavno sodišče, oni pa zahtevajo, da ne bi obveljalala prejšnja odločitev Ustavnega sodišča. Vendar zaenkrat je v veljavi.
LP
Ja ampak v praksi se to ni delalo in na sodišču so dolžnikom, ki so ugovarjali, da so pač obresti nehale teči, ker so pač presegle glavnico kratko malo zavračili takšne ugovore. Sama sem v tem času prejela kot upnica 5 x znesek glavnice, pa čeprav je dolžnik ugovarjal temu. Tako so pač delala sodišča. Zakon nekaj, sodišče nekaj. Tako to gre v naši državi.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Če sem prav slišal informacijo, bodo do konec leta zakonite obresti 13,5% in se bodo morale obračunavati trideseti dan po zapadlosti, ne lgede na to, ali je to izrecno navedeno na dokumentu.
Že sedaj je to za davćno vprašljivo, ker mi kar tako napišemo, da bomo v primeru zamude obračunavali obresti, potem jih pa ne. To je lahko zavestno nižanje davčne osnove. Kolikšen je procent izterljivosti le-teh, nobenega ne briga
.
Pravijo, da je v Sloveniji velika finančna nedisciplina. Raziskava iz leta 1999 je pokazala, da v takratnih državah EU ni bilo kaj bolje kot pri nas. torej smo glede tega že bili v Evropi.
Že sedaj je to za davćno vprašljivo, ker mi kar tako napišemo, da bomo v primeru zamude obračunavali obresti, potem jih pa ne. To je lahko zavestno nižanje davčne osnove. Kolikšen je procent izterljivosti le-teh, nobenega ne briga
Pravijo, da je v Sloveniji velika finančna nedisciplina. Raziskava iz leta 1999 je pokazala, da v takratnih državah EU ni bilo kaj bolje kot pri nas. torej smo glede tega že bili v Evropi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko je napisal:
Že sedaj je to za davćno vprašljivo, ker mi kar tako napišemo, da bomo v primeru zamude obračunavali obresti, potem jih pa ne. To je lahko zavestno nižanje davčne osnove. Kolikšen je procent izterljivosti le-teh, nobenega ne briga.
Mirko jaz sem imela primer, ko je inšpekcija pri pregledu zaradi tega povečala davčno osnovo. Ne račune ni potrebno pisati, da se bodo v primeru zamude obračunale obresti, ker drugače jih seveda moraš. Če pa jih želiš, za tem stoji Obligacijski zakon, tako, da jih ne glede na to, da to ni napisano na računu, lahko obračunaš, če to želiš. Se reče veliko boljša je druga varianta, kot pa prva, ker v drugi varianti nič ne kršiš.
Že sedaj je to za davćno vprašljivo, ker mi kar tako napišemo, da bomo v primeru zamude obračunavali obresti, potem jih pa ne. To je lahko zavestno nižanje davčne osnove. Kolikšen je procent izterljivosti le-teh, nobenega ne briga.
Mirko jaz sem imela primer, ko je inšpekcija pri pregledu zaradi tega povečala davčno osnovo. Ne račune ni potrebno pisati, da se bodo v primeru zamude obračunale obresti, ker drugače jih seveda moraš. Če pa jih želiš, za tem stoji Obligacijski zakon, tako, da jih ne glede na to, da to ni napisano na računu, lahko obračunaš, če to želiš. Se reče veliko boljša je druga varianta, kot pa prva, ker v drugi varianti nič ne kršiš.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Točno tako, na kaj vse moramo biti pozorni. Torej mi "mali", bomo morali obračunati obresti, za katerih ne bo moč, ali pa jih bo težko izterjat. Pa še poslovnemu partnerju bi se zamerili, ker niso vsi taki, da ne bi plačali. nekateri bi radi, pa ne morejo. Za nagrado, za razumevanje, ki bi prosili, naj bi jim poslali še obračun obresti?! res poslovno.... .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko