Odpoved pogodbe?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DEJANC
Nov član
Nov član

Odpoved pogodbe?

Odgovor Napisal/-a DEJANC »

Pozdravljeni!

Prosim Vas za pomoč. 17.7 bi pričel delati pri drugem delodajalcu, ker pa še nisem dal odpovedi in kar mislim storiti v kratkem (8.6.) me zanima nekaj stvari.
V tem podjetju delal leto in pol, imam pogodbo za nedoločen čas. Zanima me kakšen je odpovedni rok, saj mi v pogodbi piše, da je odpovedni rok določen z zakonom o delovnih razmerjih.
Koliko regresa in dopusta mi pripada pri prejšnjem delodajalcu?

Najbolj pa me zanima, če mi je delodajalec v odpovednem roku dolžan omogočiti izrabo dopusta, (novega izkoristil samo 4 dni), ki bi ga rabil zaradi selitve v drug kraj?
Prosim za čimbolj točne odgovore, predvsem pa glede izrabe dopusta v odpovednem roku, saj eni pravijo, da mi delodajalec ni dolžan dati možnosti, da izrabim dopust (poslovni razlogi), drugi pravijo, da imam pravico do njega.

Hvala za odgovore že vnaprej!

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po ZDR imate odpoveden rok 30 dni (nimate še 5 let delovne dobe pri delodajalcu). Delodajalec vam je dolžan obogočiti vsaj sorazmeren del dopusta, čeprav imate pravico do koriščenja dopusta v celoti, vi se tej pravici ne smete odreči.. Napisati mora izjavo o koriščeih dnevih za novega delodajalca.
Po ZDR vam pripada dejansko ves regres pri zdajšnjem delodajalcu, ker delovnega razmerja ne prekineta pred 1. julijem, dejansko pa se lahko z delojemalcema dogovorita. Načeloma pa je po ZDR dolžan izplačati regres delodajalec, pri katerem pridobite pravico do koriščenja dopusta v celoti. Po zakonu je torej dolžan izplačati regres prvi delodajalec (v vašem primeru).
V primeru, da vam zaradi poslovnih razlogov ne bi bilo omogočeno koriščenje dopusta, se lahko dogovorita za odškodnino. To velja le v primeru prenehanja delovnaga razmerja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori