Datum izdanega računa in datum izdaje računa

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ankak
Nov član
Nov član

Datum izdanega računa in datum izdaje računa

Odgovor Napisal/-a ankak »

Imamo stranko, ki zahteva, da se pri evidenci izdanih računov zapišeta dva datuma:
datum izdaje računa --> (ponavadi je trenutni datum), vpliva samo na preračun roka zapadlosti, pojavi se na dokumentu računa - v datum in kraj izdaje računa

datum računa--> (ponavadi je to datum opravljanja storitve), gre v finance kot datum dokumenta (iop) in kot datum za obračunsko obdobje

Gre za to, da izdajajo račune na prehodu meseca tudi za prejšnji mesec (prihodki, iop, primerjava odprtih postavk z bruto bilanco)

ali mi lahko kdo pomaga - ali je možna razlaga, naj pazijo in v takem primeru postavijo edini datum (datum računa) v prejšnji mesec in ročno popravijo rok plačila, če je treba.
hvala
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Datum izdaje računa je en pojem in mora na računu biti .
Datum opravljene storitve pa je drug pojem in mora po zakonu tudi biti na računu.
Poglejete si 34. in 35. člen zakona o DDV.

Lp,

MG
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Datum računa je lahko kasnejši kot datum opravljene storitve.

Datum računa in datum izdaje računa pa jaz razumem kot enaka pojma.
Lep pozdrav
Nataša
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Dejansko nista enaka. Datum računa je datum, ko vi napišete račun. Datum storitve pa je datum, ko je bila storitev opravljena. Datum storitve je pomemben tako pri plačilu DDV, ker določi obdobje, ko nastane obveznost za DDV, ter pri prejemniku (in pri vas) določi mesec, na katerega se nanaša storitev - mesec knjiženja.

Račun je lahko izdan 5. 1. 2006, datum storitve je 31. 12. 2005. Račun se nanaša na leto 2005, v obratnem primeru je, če bi bil poknjižen v letu 2006 davčno nepriznan.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Elektrik, se strinjam glede datuma izdaje računa in datuma opravljene storitve. Mislila sem na 'pojma' datum računa in datum izdaje računa. Primernejša bi bila uporaba besed datum opr. storitve in datum računa, saj se meni zdita besedi datum računa in datum izdaje računa 'sopomenki'.
Lep pozdrav
Nataša
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Imate prav, mogoče gre manjše nerazumevanje pri prejemniku računa. Tudi meni se zdita ti dve besedi sopomenki in ne vidim smisla kompliciranja...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

MG, do sedaj sem tudi jaz mislila, da sta dva obvezna podatka datum računa in datum odpošiljatve blaga, ampak sedaj..
Poklicala me ja gospa z Darsa in mi povedala, da ji na Dursu razlagajo, da po novem ZDDV ne predpisuje več kot obveznega podatka po 34.čl. datum odpošiljatve blaga/opravljanja storitve.
Pa sem še enkrat prebrala ta člen in vidim, da v točki 7 res piše:
"datum opravljene dobave blaga oziroma datum, ko je bila storitev opravljena oziroma končana oziroma datum prejetega plačila,če se ta datum lahko določi in je različen od datuma izdaje računa."

Če pa je enak datumu računa, ga torej ni treba več navajat posebej.
Jaz pa sem nekako površno razumela, da se ta zadnji del:če... nanaša na predplačila.
Odgovori