Imamo stranko, ki zahteva, da se pri evidenci izdanih računov zapišeta dva datuma:
datum izdaje računa --> (ponavadi je trenutni datum), vpliva samo na preračun roka zapadlosti, pojavi se na dokumentu računa - v datum in kraj izdaje računa
datum računa--> (ponavadi je to datum opravljanja storitve), gre v finance kot datum dokumenta (iop) in kot datum za obračunsko obdobje
Gre za to, da izdajajo račune na prehodu meseca tudi za prejšnji mesec (prihodki, iop, primerjava odprtih postavk z bruto bilanco)
ali mi lahko kdo pomaga - ali je možna razlaga, naj pazijo in v takem primeru postavijo edini datum (datum računa) v prejšnji mesec in ročno popravijo rok plačila, če je treba.
hvala
Datum izdanega računa in datum izdaje računa
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Dejansko nista enaka. Datum računa je datum, ko vi napišete račun. Datum storitve pa je datum, ko je bila storitev opravljena. Datum storitve je pomemben tako pri plačilu DDV, ker določi obdobje, ko nastane obveznost za DDV, ter pri prejemniku (in pri vas) določi mesec, na katerega se nanaša storitev - mesec knjiženja.
Račun je lahko izdan 5. 1. 2006, datum storitve je 31. 12. 2005. Račun se nanaša na leto 2005, v obratnem primeru je, če bi bil poknjižen v letu 2006 davčno nepriznan.
Račun je lahko izdan 5. 1. 2006, datum storitve je 31. 12. 2005. Račun se nanaša na leto 2005, v obratnem primeru je, če bi bil poknjižen v letu 2006 davčno nepriznan.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Elektrik, se strinjam glede datuma izdaje računa in datuma opravljene storitve. Mislila sem na 'pojma' datum računa in datum izdaje računa. Primernejša bi bila uporaba besed datum opr. storitve in datum računa, saj se meni zdita besedi datum računa in datum izdaje računa 'sopomenki'.
Lep pozdrav
Nataša
Nataša
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
MG, do sedaj sem tudi jaz mislila, da sta dva obvezna podatka datum računa in datum odpošiljatve blaga, ampak sedaj..
Poklicala me ja gospa z Darsa in mi povedala, da ji na Dursu razlagajo, da po novem ZDDV ne predpisuje več kot obveznega podatka po 34.čl. datum odpošiljatve blaga/opravljanja storitve.
Pa sem še enkrat prebrala ta člen in vidim, da v točki 7 res piše:
"datum opravljene dobave blaga oziroma datum, ko je bila storitev opravljena oziroma končana oziroma datum prejetega plačila,če se ta datum lahko določi in je različen od datuma izdaje računa."
Če pa je enak datumu računa, ga torej ni treba več navajat posebej.
Jaz pa sem nekako površno razumela, da se ta zadnji del:če... nanaša na predplačila.
Poklicala me ja gospa z Darsa in mi povedala, da ji na Dursu razlagajo, da po novem ZDDV ne predpisuje več kot obveznega podatka po 34.čl. datum odpošiljatve blaga/opravljanja storitve.
Pa sem še enkrat prebrala ta člen in vidim, da v točki 7 res piše:
"datum opravljene dobave blaga oziroma datum, ko je bila storitev opravljena oziroma končana oziroma datum prejetega plačila,če se ta datum lahko določi in je različen od datuma izdaje računa."
Če pa je enak datumu računa, ga torej ni treba več navajat posebej.
Jaz pa sem nekako površno razumela, da se ta zadnji del:če... nanaša na predplačila.