račun Telekom
Moderator: Mirko Zbačnik
račun Telekom
Kako knjižite ta račun? Pogovori npr.DDV maj, naročnina npr.DDV junij?
Račun za maj 2004 - pogovori maj datum računa:7.6.2004
- naročnina junij???
Saša
Račun za maj 2004 - pogovori maj datum računa:7.6.2004
- naročnina junij???
Saša
Na seminarju so rekli, da se račun knjiži v dva različna DDV obdobja.
1. Pogovori za obd. 01.-31.05.2004 v PRAČ za mesec maj 2004.
2. Naročnina za junij 2004 pa v PRAČ za mesec junij 2004.
Če bi Telekom slučajno istavil rač. na dan 31.05.2004 bi lahko cel račun knjižili v DDV obd. za maj, ker pa je tukaj monopol si lahko privoščijo tudi naše dvojno delo!
Jaz bom delila tako kot so rekli na seminarju.
1. Pogovori za obd. 01.-31.05.2004 v PRAČ za mesec maj 2004.
2. Naročnina za junij 2004 pa v PRAČ za mesec junij 2004.
Če bi Telekom slučajno istavil rač. na dan 31.05.2004 bi lahko cel račun knjižili v DDV obd. za maj, ker pa je tukaj monopol si lahko privoščijo tudi naše dvojno delo!
Jaz bom delila tako kot so rekli na seminarju.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kaj pa če ves račun upoštevamo v juniju? Ker je možen odbitek tudi pozneje, najkasneje v zadnjem obdobju prihodnjega leta. Nikjer ni naveden razlog. Ne vidim smisla kompliciranja, prednost je na DURS -u, ker si kasneje odbijemo DDV.
P.S.: Trenutno mi program ne omogoča ločenega obračuna DDV po obdobjih (čakam nadgradnjo). Nesmiselno se mi zdi dvakratno vnašanje.
Mirko
P.S.: Trenutno mi program ne omogoča ločenega obračuna DDV po obdobjih (čakam nadgradnjo). Nesmiselno se mi zdi dvakratno vnašanje.
Mirko
Pravite da ne boste komplicirale, jaz tudi ne bi če nebi bilo treba.
Če boste knjižile v DDV knjigo za junij, boste mogle izpolnjevat Prilogo k obrazcu DDV-O v katero se obvezno vpisuje:
- Napake v računih,
- Razlike med začasnim in obrač. odbitnimi deleži,
- Popravki po 42. Čl. ZDDV,
- Popravki davčne osnove in
- NAKNADNO UVELJAVLJANJE VSTOPNEGA DDV 9.ods. 40 Čl. ZDDV.
Med zadnje so uvrščeni tudi taki računi, pa se zdaj odločite sami!
Če boste knjižile v DDV knjigo za junij, boste mogle izpolnjevat Prilogo k obrazcu DDV-O v katero se obvezno vpisuje:
- Napake v računih,
- Razlike med začasnim in obrač. odbitnimi deleži,
- Popravki po 42. Čl. ZDDV,
- Popravki davčne osnove in
- NAKNADNO UVELJAVLJANJE VSTOPNEGA DDV 9.ods. 40 Čl. ZDDV.
Med zadnje so uvrščeni tudi taki računi, pa se zdaj odločite sami!
Na našem računu od Elektra piše: "za dobavo električne energije v času od 4.5.2004 do 3.6.2004". Stroškovno račun paše v mesec maj, v davčne knjige pa sem ga dala v junij (od prepozno odbitega DDV menda ni kazni, od prezgodaj odbitega pa lahko dobiš zamudne obresti, ali ne
:???:).
Postavlja pa se mi vprašanje: kaj Elektro ni mesečni zavezanec za DDV?
No, če smo na začetku mislili, da bodo knjigovodske evidence usklajene z davčnimi (tako so nam rekli tudi na seminarju), zdaj vidimo, da temu ni tako.
Lep vikend vsem
Anela
Postavlja pa se mi vprašanje: kaj Elektro ni mesečni zavezanec za DDV?
No, če smo na začetku mislili, da bodo knjigovodske evidence usklajene z davčnimi (tako so nam rekli tudi na seminarju), zdaj vidimo, da temu ni tako.
Lep vikend vsem
Anela
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Strinjam se z Anelo, čim kasneje odbijemo DDV, tem bolje za DURS. Z obračunom za maj ne bom kompliciral. Po vsej logiki bo do v maju tudi računi, ki bi po sedanjem zakonu pašali v april; enkrat pač mormo napraviti red. Računov pa (zaenkrat, ker mi program ne dopušča) ne mislim razbijat. Razen ob koncu leta, kar je pogojeno tudi z programom.
Lep vikend!
Mirko
Lep vikend!
Mirko
Tako-seminar je bil v ponedeljek
Računi Telekom in Mobitel - DDV naslednji mesec-datum prejema računa
Elektro-( prepisano iz gradiva) Pri dobavah, pri katerih se izdajajo zaporedni računi (to je običajno za dobave/porabe, ki se merijo s števci) ali se opravljajo zaporedna plačila, nastane obveznost za obračun DDV, ko poteče obdobje, na katero se nanašajo zaporedni računi ali zaporedna plačila, če obdobje ni daljše od enega leta.
Vse naročnine(kot naprimer račun za Finance-dobava 01.07.2004-30.06.2005) nastane obveznost za obračun DDV na dan plačila računa.
Saša
Računi Telekom in Mobitel - DDV naslednji mesec-datum prejema računa
Elektro-( prepisano iz gradiva) Pri dobavah, pri katerih se izdajajo zaporedni računi (to je običajno za dobave/porabe, ki se merijo s števci) ali se opravljajo zaporedna plačila, nastane obveznost za obračun DDV, ko poteče obdobje, na katero se nanašajo zaporedni računi ali zaporedna plačila, če obdobje ni daljše od enega leta.
Vse naročnine(kot naprimer račun za Finance-dobava 01.07.2004-30.06.2005) nastane obveznost za obračun DDV na dan plačila računa.
Saša