Regres - 4 ure
Moderator: Mirko Zbačnik
Regres - 4 ure
Se opravičujem, če je bilo na to temo že kaj napisanega, ampak jaz nisem našla [:I]
Zaposleni imamo delavko za polovični delovni čas in me zanima, ali ji moramo izplačati cel regres ali polovični?
Vem, da če bi bila za 4 ure zaposlena v drugem podjetju, bi ji vsak izplačal polovico. Ona pa je zaposlena samo pri nas.
Zaposleni imamo delavko za polovični delovni čas in me zanima, ali ji moramo izplačati cel regres ali polovični?
Vem, da če bi bila za 4 ure zaposlena v drugem podjetju, bi ji vsak izplačal polovico. Ona pa je zaposlena samo pri nas.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
... ampak (to sem že enkrat napisala):
na seminarju so rekli, da delavcu, ki dela 4 ure pri enemu delodajalcu in 4 ure pri drugemu delodajalcu, vsak delodajalec izplača POLOVICO regresa. To mi je čisto logično - bi bilo res malo hecno, da bi nekdo prijel dva letna regresa - tisti, ki dela po 8 ur pri enem delodajalcu, pa za isti fond ur en regres.
:shock:
na seminarju so rekli, da delavcu, ki dela 4 ure pri enemu delodajalcu in 4 ure pri drugemu delodajalcu, vsak delodajalec izplača POLOVICO regresa. To mi je čisto logično - bi bilo res malo hecno, da bi nekdo prijel dva letna regresa - tisti, ki dela po 8 ur pri enem delodajalcu, pa za isti fond ur en regres.
To je jasno, da ima delavec, zaposlen pri dveh delodajalcih pri vsakem po 4 ure, samo en regres, saj se morata delodajalca o tem sporazumeti (glejte 65. člen ZDR). Še vedno pa menim, da pripada delavcu, ki dela samo 4 ure, regres najmanj v višini minimalne plače. Do sprejetja novega ZDR je bila taka praksa, že navedeno stališče komisije za razlago ZDR (najdete na spletni strani GZS) pa jaz tudi tako razumem. LP Alena
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">To je jasno, da ima delavec, zaposlen pri dveh delodajalcih pri vsakem po 4 ure, samo en regres, saj se morata delodajalca o tem sporazumeti (glejte 65. člen ZDR). Še vedno pa menim, da pripada delavcu, ki dela samo 4 ure, regres najmanj v višini minimalne plače. Do sprejetja novega ZDR je bila taka praksa, že navedeno stališče komisije za razlago ZDR (najdete na spletni strani GZS) pa jaz tudi tako razumem. LP Alena<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
65. člen ZDR:
(1) Delavec lahko sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas z več delodajalci in tako doseže poln delovni čas, določen z zakonom.
(2) Delavec se mora sporazumeti z delodajalci o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta in o drugih odsotnostih z dela.
(3) Delodajalci, pri katerih je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, so dolžni delavcu zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta in drugih odsotnosti z dela, razen če bi jim to povzročilo škodo.
(4) Obveznosti delodajalca in delavca iz drugega odstavka tega člena so sestavina pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.
V bistvu delavec ni dolžan povedati, da dela tudi pri drugemu delodajalcu (jaz te določbe nisem zasledila). Lahko se sporazume z vsakim delodajalcem posebej. Razen seveda, če ima težave z usklajevanjem dopusta ipd., se pravi v primeru lastnega interesa. Torej je možno, da letno dobi DVA CELA regresa
Drugi primer: po 4 ure dela do maja, dobi poln regres; se junija zaposli še za 4 ure pri drugem delodajalcu, dobi do konca leta še en poln regres??
65. člen ZDR:
(1) Delavec lahko sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas z več delodajalci in tako doseže poln delovni čas, določen z zakonom.
(2) Delavec se mora sporazumeti z delodajalci o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta in o drugih odsotnostih z dela.
(3) Delodajalci, pri katerih je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, so dolžni delavcu zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta in drugih odsotnosti z dela, razen če bi jim to povzročilo škodo.
(4) Obveznosti delodajalca in delavca iz drugega odstavka tega člena so sestavina pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.
V bistvu delavec ni dolžan povedati, da dela tudi pri drugemu delodajalcu (jaz te določbe nisem zasledila). Lahko se sporazume z vsakim delodajalcem posebej. Razen seveda, če ima težave z usklajevanjem dopusta ipd., se pravi v primeru lastnega interesa. Torej je možno, da letno dobi DVA CELA regresa
Drugi primer: po 4 ure dela do maja, dobi poln regres; se junija zaposli še za 4 ure pri drugem delodajalcu, dobi do konca leta še en poln regres??
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">delodajalec mora dati delavcu ob prekinitvi dela potrdilo o izkoriščenem dopustu in izplačanem regresu<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
To je res. Ampak tukaj ni nobene prekinitve dela!!
To je res. Ampak tukaj ni nobene prekinitve dela!!